Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (TÜRK PDR-DER) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, ilahiyat fakültelerinde yüksek lisans programı olarak başlayan ve hastane, YURTKUR gibi bazı kamu kurumlarında uygulamaya geçirilen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik hizmetinin amacından saptığını söyleyerek, "Halkın ruh sağlığı devlet kurumu eliyle eğitimini almamış yetkin ve yeterli olmayan kişiler eliyle istismar edilmesi kabul edilecek bir durum değil" ifadelerini kullandı.

HALK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Manevi danışmanlık hizmetinin halkın dinini doğru öğrenmesi bakımından ilk bakışta olumlu bir proje olarak görüldüğünü belirten Özat, "Özellikle meslektaşlarımızın ve bizim karşımıza çok çıkan vakalarda, son dönemlerde dinini öğrenmek isteyen ve yanlış grupların anlattıkları hurafelere dayalı, mistik, doğa üstü hikayelerle ve telkinler nedeniyle paranoid düşünceler, ileri düzey korku ve kaygılarla dayalı düşünceler oluşmuş, ruh sağlığı bozulmuş bireyleri psikiyatriye çok sık sevk ettiğimiz göz önüne alındığında İslam'ın bireye doğru anlatılması son derece önemli. Ancak bu projeyi uygulayacak personel ve yönetenlerin uygulama safhasında psikolojik konularla ilgili söylev ve duyuruları sosyal medyada ve basında görmeye başladık.
Ruh sağlığı ve psikolojik yardım sürecinin bilimsel, profesyonel, ileri düzey klinik bir hizmet olduğu yanlış teşhis, tedavi ve destek sonuçlarının hem bireyde yıkıcı olumsuz sonuçları olabildiği gibi bunun topluma yansıması da son derece olumsuz olacaktır.

Manevi danışmanlık hizmeti halkımızın ve gençliğimizin inandığı dini doğru anlaması, yaşaması ve öğrenmesi için ortaya başlatılmış bir projeyken özellikle personelinin gençliğe ve ulaştığı kitleye psikolojik destek verme çabası hem yasal, hem de halkın ruh sağlığının istismarıdır.

Halkın ruh sağlığı devlet kurumu eliyle eğitimini almamış yetkin ve yeterli olmayan kişiler eliyle istismar edilmesi kabul edilecek bir durum değil.
Projeyi başlatan Diyanet İşleri Başkanlığı ve uygulamanın hayata geçirildiği kurumların bu konuda hassas ve dikkatli olması kamu ve halkımızın sağlığı için önemli" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU