Bu güncellemeler, 21. yüzyıl becerilerini ve günümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırlandı.

Müfredat

Müfredatta Yapılan Değişiklikler:

Teknoloji ve Sosyal Bilimler Teması: Teknoloji kavramı, sadece sosyal bilimler ve toplumsal yaşamla ilişkisi bağlamında değil, ayrıca "dijital vatandaşlık", "siber zorbalık" ve "teknoloji bağımlılığı" gibi güncel konular da müfredata eklendi.

Hayatımızdaki Ekonomi Teması: "Üretim, dağıtım, tüketim" temasının yerine, öğrencinin bir ürünün üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini sebep sonuç bağlamında incelemesine imkan veren "hayatımızdaki ekonomi" teması eklendi.

Ortak Mirasımız Öğrenme Alanı: Bu alanda, oyun ve oyuncak tarihi, aile tarihi, ortak kültürel mirasımız, Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerindeki sosyal yaşam, Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin ortak kültürel mirasa katkıları gibi konular ele alınacak.

Osmanlı Devleti'nin Cihan Devleti Olması: Osmanlı Devleti'nin bir cihan devleti olmasındaki politikalar, müfredatta daha geniş bir şekilde işlenecek.

Yaşayan Demokrasimiz Öğrenme Alanı: Bu alanda, milli mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türk milletinin gösterdiği toplumsal dayanışmaya, Cumhuriyet'in hayata katkılarına, demokrasi ve cumhuriyetin temel niteliklerine, demokrasi ve cumhuriyet kavramı arasındaki ilişkiye, demokratik katılımın önemine, etkin vatandaşın özelliklerine, toplumsal sorunlara temel hak ve sorumluluklar çerçevesinde çözüm üretilmesine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yönetim yapısına, ülkede demokrasinin geçmişten günümüze gelişimine ve bu süreçte karşılaşılan sorunlara değinilecek.

Türk Kültürünün Yaşadığı Geniş Coğrafya: Yeni müfredatla öğrencilerin Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya hakkında bilgi edinmeleri sağlanacak.

Milli Bilinç: Yeni programda, öğrencilerde "milli bilinç" ve "vatan sevgisi" oluşturmak amacıyla milli konulara daha fazla yer verildi. Öğrenciler, "hayatımızda ekonomi" isimli öğrenme alanındaki derslerde ise milli kalkınma hamlelerini neden ve sonuçlarıyla yorumlayacaklar.

Mavi Vatan: Ülkenin deniz yetki ve çıkar alanlarındaki hak ve menfaatlerini koruma ve savunma noktasında Mavi Vatan'ın önemi vurgulanacak.

Başkan Karabatı, Sınıf Başkanı Zehranur’un seçim vaadini yerine getirdi Başkan Karabatı, Sınıf Başkanı Zehranur’un seçim vaadini yerine getirdi

Başarı Örnekleri: Milli mücadele, terör, darbe, afet, bilim, sanat ve spor gibi konularda yaşananlara yönelik yazılı ve görsel kaynaklardan örnekler sunulacak. Mete Gazoz, Alper Gezeravcı ve Kadın Milli Voleybol Takımı gibi önemli isimlere de yer verilecek.

Küreselleşme: Küreselleşmenin insan ve toplum hayatına etkileri, Kovid-19 salgını özelinde ele alınacak.

Afetler: Afetlerin etkilerini azaltmak için neler yapılabileceği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) raporlarından da yararlanılarak ele alınacak.

Dijital Vatandaşlık: E-devlet, e-nabız, e-okul, EBA gibi dijital uygulamaların bireylere sunduğu hizmetler ele alınacak. Teknolojinin insan hayatına etkisiyle ilgili örnek olay veya hikayeler incelenecek. Siber zorbalık ve kişisel verilerin güvenliği gibi konularda da farkındalık oluşturulacak.

Yeni müfredat, 21. yüzyıl becerilerini ve günümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırlanmış kapsamlı bir program sunuyor. Teknoloji, küreselleşme, afetler gibi güncel konulara yer verilmesi ve milli bilincin geliştirilmesi gibi hedefler, programın önemini artırıyor.

Editör: Arda KERSU