Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43.yılında muharip gazilerimizi rahatsız eden konuların başında yine 'Şeref Aylığı'nın sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde ödenmesidir. Bir türlü düzeltilmeyen bu uygulamayı, içlerine sindiremiyorlar. Bu ödeme şeklini sorduğum muharip gaziler, bu durumu bir ayrımcılık olarak görmektedir. Eğer bu bir ayrımcılık değilse nedir, diye sorgulamaya devam ediyorlar. Ben de buradan o ağır soruyu soruyorum, bu bir ayrımcılık değilse nedir? Biliyoruz ki, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan hiçbir askerimiz sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde bir ayrımla askere alınmadı ve cepheye sosyal güvence durumuna göre gönderilmedi. Peki şimdi muharip gazilerimize 'Şeref Aylığı'nın ödenmesi noktasında yapılan nedir?Sosyal güvencesi olan muharip gazilere asgari ücretin yarısı,sosyal güvencesi olmayan muharip gazilere ise asgari ücretin tamamı kadar Şeref Aylığı ödenmektedir.

Hepsi birer kahraman olan muharip gazilerimiz arasında sosyal güvence durumuna göre farklı maaş ödemesi yapmak doğru değildir. Bu yanlışlık 2007 yılından beri gündemdeki yerini korumaktadır. Konu değişik tarihlerde muhatapları tarafından iktidar ve muhalefet partisi yetkililerine dosyalar verilerek anlatılmış, bununla da yetinilmeyerek konu ile ilgili eski Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'e ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril tarafından bir mektup ve bir dosya sunularak çözüm talep edilmiştir. Muharip gaziler arasında her geçen gün daha sık yaşanan kronik hastalıklar ve ölümler nedeniyle sayıları azalan muharip gazilerimiz arasındaki maaş eşitsizliği ile ilgili sorunları, kimse bir türlü çözüme kavuşturmamıştır. Muharip gazilerimizin en gencinin 65 yaşında olduğu düşünülürse, yetkililerin bu konuda biraz daha hızlı hareket ederek çözüm üretmesi gerekir diye düşünüyorum.Ne yazık ki, bütün yetkililerin de yakından bildiği bu sorun, bir türlü mutlu sonla noktalanamadı.Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bütün muharip gazilere aynı mesafede olmak zorunda değil mi? Sosyal güvencesi olan sosyal güvencesi olmayan muharip gazi ayrımı, kesinlikle yanlıştır. Bu yanlışı gündeme getirip çözüm talep eden muharip gazilere mantıklı açıklamalar yapılmalıdır.Muharip gaziler arasındaki maaş farkı ayrımcılık değil mi? Hangi baba evladına senin sosyal güvencen var sen mirastan yarı pay alacaksın, kardeşinin sosyal güvencesi yok tam pay alacak diyebilir.Eğer bir baba bu şekilde bir paylaştırma yapmaya kalkarsa, bu adaletsiz bir paylaştırma olmaz mı?Hiçbir baba çocukları arasında ayrım yapmamalıdır.Bakın muharip gazilerimizin bu sorunu ile ilgili soruya T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesindeki sıkça sorulan sorular köşesinden nasıl bir cevap vermiş halkımızın takdirine sunuyorum..İşte o soru: ' Muharip gazilere ödenen Şeref Aylığının sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde bir ayrımla ödemesinin nedeni nedir?" İşte o soruya verilen resmi cevap: "İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerimize (Muharip Gaziler) 06.03.2007 tarihine kadar (gösterge X memur katsayısı üzerinden) eşit şekilde ödenen maaşlar, bu tarihte yapılan düzenleme ile sosyal güvencesi olmayanlara ödenmekte olan tutar, asgari ücretin net tutarına yükseltilmiştir. Konu gaziler arasında bir ayrımcılık değil, sosyal güvencesi olmayan gazilerimizin daha iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmeleri amaçlanarak yapılan bir düzenlemedir.' Bu açıklama hiçbir muharip gazimizin Şeref Aylığı sorununa çözüm getiren bir cevap olmadığı gibi çözüm noktasını da kapatmaktadır. Oysaki muharip gazilerimizin ne istediği ne dediği çok net. Şeref aylıklarının eşitlenmesi istenmektedir. Devletimiz hiçbir muharip gaziye senin sosyal güvencen var, sana yarım hak veriyorum dememelidir.

Muharip gazilerimiz (Kore ve Kıbrıs gazileri) her şeye rağmen Şeref Aylığı konusunda umutsuz değil. Muharip gazilerimiz, muharip gaziler arasındaki Şeref Aylığı eşitsizliğinin giderilmesi için bir an önce yasal düzenleme yapılmasını bekliyorlar. Mevcut durumun ise kendilerini üzmeye devam ettiğini ifade ediyorlar. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43.yılında muharip gazilerimizin devam eden bu sorunu, şehit yakını kimliğimle beni de üzmeye devam ediyor. Bu sistemin bir eşitsizlik olduğunu düşünüyorum.