62’nci Hükümet’in programında bir yerde sekiz kelimeden oluşan “Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale hızlı tren hattını yapacağız” cümlesi geçiyor ya neredeyse düğün bayram edeceğiz. Müjdeciler yarışa çıkmışlar. Kimisi Başbakan’a kent adına şükranlarını sunuyor kimisi de bu bir satırlık siyasi söylemde dillendirilen hızlı tren hattı inşasının “kentin kalitesini hemen de nasıl yükseleceğini” anlatmaya soyunuyor. Bu zat-ı muhteremler, ya hükümet programı ile yatırım programının arasındaki farkı bilmiyor ya da halkın bilmediğini sanarak dalgalarını geçiyorlar. İkisi de kötü.

Samsun’a bu arada bir müjde de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Elvan’dan geldi. Bakanlık Türkiye’yi kuzeyden güneye bağlayacak olan Samsun-İskenderun Demiryolu Hattı düşünüyormuş! İyi has da bu yeni bir düşünce değil ki, bu Cumhuriyet’in fikridir hatta fikirden öte projesidir. Meraklısı o projeyi TCDD arşivlerinde bulabilir. Konuyu bir ara 21. Dönem Samsun milletvekillerinden Vedat Çınaroğlu da gündeme getirmişti. O da gazete arşivlerinde vardır.

Kaldı ki Sayın Bakan bunu ilk defa da söylemiyor. İki ay kadar önce Karaman’da katıldığı bir başka toplantı da anlatmış Türkiye’yi “kuzeyden güneye kesen 15’e yakın aksı”; Samsun-Çorum-Mersin aksı da o 15 aksın arasında. İnternete girerseniz Çorumluların iki ay önceki düğün bayramlarını ayrıntılarıyla görürsünüz.

Hükümet programları bir tasavvurlar, bir hayaller ve hedefler programıdır; o programda yer alan umdelerin hukukun üstünlüğü ya da eğitimde kalitenin yükseltilmesi gibi bir kısmı hiç uygulanmaz, büyük bir kısmının uygulanması da yıllar alır. 61. Hükümet Programını sunarken şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan “2015 yılında üç bin beş yüz kilometrelik hızlı tren hattı” vaadediyordu. 2015’e üç buçuk ay kala bu ülkenin sahip olduğu hızlı tren hattı sadece ve sadece 457 kilometredir. 12 yılık AKP iktidarını baz alırsak bu yıl da otuz sekiz kilometre yol demektir. 591 kilometrenin inşaatı da devam etmektedir. Onlar da biterse Türkiye 1.048 kilometrelik hatta sahip olacaktır. Devlet Demiryolları nın yakın zaman plan ve programında Ankara-Sivas, Sivas-Erzincan, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli hızlı tren hatları vardır ama Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale hattı yoktur.

Evet, her şey hayal etmek ve düşünmekle başlar; evet, hayal etmek, düşünmek ve söz vermek güzeldir ama yapmanın yerini tutmazlar, tutamazlar. Bu ülke ve bu kentte kurulmuş hayallerin, verilmiş sözlerin listesini çıkarmaya ömürler yetmez. Bu kentin uzun vadeli siyasi söylemlerle teselli bulacak zamanı yoktur. Bu kent doğru ve gerçekleşebilir akılcı projelere hasrettir. Lütfen umutlarımızla daha fazla oynamayınız.