Özel kesinti nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Özel kesinti ücret ve kazançlar konusunda yapılan kesintilere denir. Çalışan kişilerin almış oldukları maaşta yasalarla düzenlenen belirli kesintiler yapılabiliyor. Fakat bu kesintilerin dışında özel kesintiler yapılması da mümkün olabiliyor. Bu kesintiler çeşitli nedenlerden dolayı yapılır. Bu nedenler arasında çalışanın borcundan dolayı oluşan kesinti, hasar ve kayıplardan dolayı oluşan kesintiler olabilir. Kesintilerin nedeni kişinin yapmış olduğu işi ve mesleğine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle özel kesinti için birçok neden bulunur.

Özel kesinti kişinin almış olduğu maaştan yasal olarak düzenlenen kesintiler dışında yapılan kesintidir. Bazı özel kesintilerin yasal dayanağı bulunmaz. İşverenin işçinin maaşından kendi kararı ile kesinti yapması mümkün değildir. İşçinin rızası olmadan işverenin bu kesintiyi yapması mümkün değildir.

Özel Kesinti Neden Olur?

Özel kesintinin yapılmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenler kişinin yapmış olduğu mesleğe göre de değişiklik gösterir. Bu sebeple özel kesinti için tek bir neden saymak mümkün değildir. Bazı özel kesintilerin yasal bir dayanağı bulunmadığı için suç niteliği taşıyabiliyor.

Yapay Zeka Bunu da Yaptı: Kanser Tedavisinde Çığır Açıyor Yeni İlaç Keşfedildi! Yapay Zeka Bunu da Yaptı: Kanser Tedavisinde Çığır Açıyor Yeni İlaç Keşfedildi!

İşçinin rızası olmadan haksız bir şekilde özel kesinti yapmak bir suçtur. Bu nedenle mutlaka özel kesinti yapıldığında işçinin rızasının alınması gerekir. Özel kesinti nedenleri oldukça çeşitli olduğu için farklı nedenlerden dolayı özel kesinti yapılabilmesi mümkündür. Bunun dışında kanunlara dayalı olan kesintilerin de yapılması mümkündür.

Editör: Vadi Sağdıç