Fizan tavuğu, büyük, kabarık bir kafası ve uzun, akan tüyleri olan bir süs tavuğu cinsidir.

Fizan Tavuğu

Sakallı ve sakalsız olmak üzere iki türü vardır. Sakallı fizan tavuklarının gagalarının altında, sakala benzeyen bir tüy demeti bulunur. Sakalsız fizan tavuklarının sakalı yoktur. 
 

Fizan tavukları, Polonya'ya özgüdür. 16. yüzyıldan beri süs tavuğu olarak yetiştirilmektedirler. Fizan tavukları, sakin ve uysal mizaçları ile bilinir. İyi evcil hayvanlar olurlar ve çocuklu aileler için uygundurlar.

Fizan tavukları, iri ve gösterişli tavuklardır. Horozlar, 2 kiloya kadar ağırlığa ulaşabilir. Tavuklar biraz daha küçüktür ve genellikle 1,5 kilo ağırlığındadır. Fizan tavuklarının birçok farklı rengi vardır. En yaygın renkler beyaz, siyah, altın ve gümüştür.

Fizan tavukları, nispeten dayanıklı tavuklardır. Sıcak ve soğuk havalarda iyi yaşayabilirler. Ancak, soğuk havalarda ek barınmaya ihtiyaç duyabilirler.

Fizan tavukları, iyi yemleyicilerdir. Tavuk yemi ve mutfak artıkları ile beslenebilirler. Ayrıca böcek ve solucanları da yerler.

Fizan tavukları, iyi üremezler. Yılda sadece 10-12 yumurta yumurtlarlar. Yumurtalar genellikle 21 gün içinde kuluçkadan çıkar.

Fizan tavukları, güzel ve gösterişli tavuklardır. Sakin ve uysal mizaçları ile iyi evcil hayvanlar olurlar. Dayanıklı tavuklardır ve sıcak ve soğuk havalarda iyi yaşayabilirler.

Editör: Arda KERSU