Samsun’un ilk parkı İlkadım ilçesi Kale Mahallesi sınırları içerisindedir. Bu park  Cumhuriyet caddesinde Cumhuriyet meydanının bitişiğinde Samsun’un simgesi Atatürk Onur Anıtı’nın da içinde bulunduğu tarihi Atatürk parkıdır.

       Samsun’un ilk parkı İlkadım ilçesi Kale Mahallesi sınırları içerisindedir. Bu park  Cumhuriyet caddesinde Cumhuriyet meydanının bitişiğinde Samsun’un simgesi Atatürk Onur Anıtı’nın da içinde bulunduğu tarihi Atatürk parkıdır. Eskiden mezarlık olan yer 1924 yılında park haline getirilmiştir. Atatürk parkı hiç şüphesiz Samsun’un en çok bilinen ve  en çok ziyaret edilen önemli ve kıymetli  bir parkıdır. Bu parkı bölgesinde önemli yapan kesinlikle Samsun’un simgesi durumundaki Atatürk Onur Anıtıdır. Böylesine önemli ve tarihi bir parkın daha bakımlı olması, tarihi manada  , ekolojik ve görsel anlamda  daha canlı tutulması gerekmektedir.

      Biz Samsun’da doğmuş ve büyümüş olanlar ,yaşı birazda kemale ermiş olanlar , kuşkusuz Atatürk Parkı’nın geçmişini de bugününü de çok iyi biliyoruz. Özellikle Samsun fuarına yetişmiş olan nesil Atatürk parkını yakından tanımış nesildir ki ,o zamanlar için parkın çok daha iyi ve bakımlı olduğunu  renga renk çeşitli çiçeklerin ve güllerin kokusunun parka hakim olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Samsun Fuarının  açık olduğu o güzel  yıllarda (Temmuz ayında ) Atatürk Parkı fuara gezmeye  gelenlerin geçiş noktasında olması nedeniyle adeta aileler ve çocuklar için bir cazibe merkezi konumundaydı. Parkın etrafında ve içinde közde ve suda haşlanmış mısır satanlar, turşu satanlar ,dövme Maraş dondurması  satanlar ,kuruyemiş satanlar ise ayrı bir güzellikti. Faytonlar, uçan balon satanları unutursak onlara haksızlık yapmış oluruz. Samsun Fuarı yıllar önce Samsun’un değerlerine sahip çıkamayanlar tarafından kapatıldı, kapandı. Ama Atatürk Parkının kapanması hiçbir şekilde söz konusu bile edilemez. Ben bu şehirde yaşayan yaşamı bu şehirde geçmiş Samsun’un  bir evladı olarak açık ve net olarak ifade etmek isterim ki çocukluğumuzdaki Atatürk Parkının bakımlı ve temiz görüntüsünü hep arıyorum .Samsun’a yabancı yerel yöneticilerimiz bunun ne kadar farkındalar bilmiyorum. Şimdi her türlü imkan var bu yüzden  ciddi ve sürekli bir bakımı Atatürk Parkında arıyoruz. Burada ev sahibi olan Samsun Büyükşehir Belediyesi benim düşünceme ve izlenimime göre Atatürk Parkında sınıfta kalmış durumdadır. Bu park uydurma değil gerçekten tarihi bir parktır ,içinde Samsun’umuzun simgesi Atatürk Anıtını gururla barındırmaktadır. Atatürk Parkı, daha çok çiçek ve daha çok bakımı ,daha çok sağlıklı ve bakımlı ,bakımı takip edilen süs ağaçlarını fazlası ile hakkediyor. Samsun’un Samsunlunun, yerli ve yabancı  misafirlerimizin gördüğü eksiklikleri Samsun Büyükşehir Belediyesinin yeterince görmemesinden cidden rahatsızlık duyuyoruz. Atatürk Onur Anıtından rahatsızlık duyanların parkta gerçekleştirdiği o rezaleti de hiç  unutmuş değiliz. Atatürk Onur anıtına saldırma cüretini gösterenler Samsun halkının vicdanında müebbet hapisle cezalandırılmışlardır. Aksaklıkları ,kusurları yapmacık ikiyüzlü davranışları hafızama kaydetmeye devam ediyorum. Uzunca bir süre bekledikten sonra kamuoyu ile paylaşıyorum. Huyum kurusun gördüğüm aksaklıklar sorumluluk sahiplerini rahatsız etmiyor olabilir ama  beni  çok rahatsız ediyor. Atatürk parkındaki beni rahatsız eden eksikliklerin Atatürk Parkının


 

 sorumlusu olan Samsun Büyükşehir Belediyesini de çözüm ortaya koyana kadar rahatsız etmesini istiyorum. Bir kaç gün önce Atatürk Parkının içerisinden bir arkadaşımla birlikte geçtim  parkın yeterince sahiplenilmediğini Samsun Büyükşehir Belediyesinin parka çok ilgi göstermediğini düşündüren izlenimlerim oldu bunları paylaşmak istiyorum. Genel anlamı ile Atatürk parkının her yönüyle bakıma ihtiyacı var .Atatürk Parkı’nın  çekaptan geçirilmesi  ve tedavi edilmesi kaçınılmaz olmuştur. Atatürk Parkında Atatürk Onur Anıtı dışında ayrıca 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkanların simgesi olan ve üzerinde Atatürk’ün Silah arkadaşlarının fotoğraflarının olduğu bazı  yapıtların ise  acil bakıma ihtiyaçları olduğunu anlamak için uzman olmaya gerek yoktur. Metal levhalar üzerindeki fotoğrafların parlatılmaya ve kaidesinden kopan taşların ise yerlerine yeniden yerleştirilmesi gerekmektedir .Sorumlu yoksa kimse etrafına bakmıyorsa, bana ne demeye devam ediyorsa Atatürk Parkında hiçbir sorun yoktur.

          Samsunun bir evladı olarak Atatürk Parkı ile ilgili düşünce ve tespitlerimi açık ve net bir biçimde herkesle paylaşıyorum. Bu paylaşımım umarım Samsun Büyükşehir Belediyesini artık harekete geçirir. Samsun halkı ,Atatürk Parkının daha cazip ve daha güzel bir hale getirilmesi konusunda Samsun Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşeni tuz kokmadan yapmasını istiyor. Hepimizin bunu istemeye hakkı var! Samsun Büyükşehir Belediyesi Atatürk Parkı’nın ne kadar farkında?