Cumhuriyet Bayramımızı tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da Pandemi önlemleri altında kutladık, daha doğrusu kutlamaya çalıştık. Geçtiğimiz 30 Ağustos Zafer Bayramında da Samsun'da benzer şeyleri yaşamıştık, Cumhuriyetimizin 97. yılı kutlamalarında yine değişen bir şey olmadı. Yüreğimizdeki Cumhuriyet Bayramımızı kutlama coşkusunu engelleyebilecek hiçbir önlem yoktu. Ama halkın meydanlarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması pandemi  önlemleri nedeniyle imkansız hale getirildi. Adına ister yasak, ister önlem diyelim Koronavirüs bahanesi yüzünden Cumhuriyet Bayramımızı özgürce kutlayamadık.

        Samsun'daki kutlamalarda sadece protokol üyeleri 28 Ekim günü Samsun'da onur anıtına çelenk sundu. Sonrasında ise bazı sivil toplum örgütleri onur anıtına çelenk sunup saygı duruşunda bulunabildi.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü ise yine sadece protokol üyeleri Samsun Valisinin tebrik törenine katıldı. Pandemi nedeniyle resmi anlamda Samsun'da başka bir etkinlik resmi geçit töreni gerçekleştirilmedi. Evlerimize işyerlerimize, Türk bayraklarını asıp Cumhuriyet bayramımızı canlı tutmaya çalıştık. Bazı belediyelerimizin konvoylu geçitleri yüreğimizdeki cumhuriyet coşkusunu bir nebze olsun artırdı. Samsun'da resmi anlamda Cumhuriyet bayramında  şehitlik ziyareti de gerçekleştirilmedi. Son yıllarda Samsun'da Cumhuriyet Bayramı gibi en büyük bayramımızda şehitlerimizin unutulduğunu görmekten bir şehit yakını olarak üzüntü duyuyorum. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Atatürk Onur anıtına çelenk sunan saygı duruşunda bulunup İstiklal marşımızı okuyan protokol Cumhuriyet bayramı etkinlikleri kapsamında Samsun'daki şehitliklerimizi ziyaret edip, şehitlerimizin kabirlerine karanfil bırakıp bir Fatiha okuyamaz mıydı? Elbette bu ziyaret pandemiye  rağmen pandemi önlemleri alınarak   rahatlıkla yapılabilirdi. Ama nedense artık son yıllarda Samsun'da Cumhuriyet bayramında şehitlik ziyareti yapılmıyor. Acaba biz şehit yakınları bu şehitlik ziyaretlerini çok mu abartıyoruz diye düşünmüyor değilim. Cumhuriyet bayramında Cumhuriyeti canları  ve kanları pahasına bize armağan eden aziz şehitlerimizin anısına  şehitliklerimizi ziyaret etmek  çok mu manasız olurdu.  Sadece Samsun'da değil ,tüm Türkiye'de Cumhuriyet bayramı kutlamaları kapsamında şehitliklerimiz resmi anlamda ziyaret edilmelidir. Bazı şehirlerimizde vali ve kaymakamlarımızın şehitleri unutmadığını ve şehitlikleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ziyaret ettiklerini haberlerden takip ettik.  Örneğin Kocaeli Valisi sayın  Seddar YAVUZ  beyin bu konudaki hassasiyetini takdirle karşılıyor Kocaeli Valisi Seddar Yavuzla birlikte Cumhuriyetimizin 97. yılında  şehitlik ziyaretine katılan Kocaeli il protokolü üyelerini şehit yakınları olarak tebrik ediyoruz. Biz şehit yakınları aynı hassasiyetin Samsunla birlikte  tüm Türkiye genelinde gösterilmesini ve devam ettirilmesini  önemsiyoruz.

      Şehitliklerimizin 29 Ekim Cumhuriyet bayramı etkinlikleri kapsamında Samsun protokolü tarafından ziyaret edilmesi  çok abartılı bir kutlama olmazdı. Çünkü Cumhuriyetin ilanına giden yolda aziz şehitlerimizin kanları ve canları var. Bu yüzden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e  ve silah arkadaşlarına bu uğurda şehadet şerbeti içen şehitlerimize, Cumhuriyetimizi kurmak ve yaşatmak pahasına gazi olan kahraman gazilerimize çok şey borçluyuz.29 Ekim Cumhuriyet Bayramında tüm Türkiye'de  protokol tarafından şehitliklerimizin  ziyaret edilmesi  elbette bir mecburiyet değil ama bir vefa borcudur. Biz şehit yakınları bayramlarda şehitlik ziyaretlerini önemsiyor ve bekliyoruz. Şehitlerimiz daha fazlasını hak ediyorlar.