Türkiye'nin en büyük problemi işsizlik. Bunu hepimiz biliyoruz. Ülkemizin kanayan yarası.

Birkaç gün önce, bizim gazetede Burcu Çoban'ın İş-Kur Samsun İl Müdürü Haşim Meydan ile tam sayfa yaptığı röportaj yer alıyordu. Dikkatimi çekti ve başından sonuna kadar okudum. Beni hem sevindiren, hem de ürperten noktalar oldu.

Haşim Meydan çok naif, zarif bir insan. Hem işine hakim, hem de oldukça tecrübeli. Kurumda uyumlu bir çalışmanın olduğu aşikar. Hepimiz de biliyoruz ki, başarı, uyumlu bir çalışma ile aynı hedefe odaklanıldığında kendiliğinden gelir.

İş-Kur yalnızca işçi bulmaya aracılık etmiyor. Hem iş arayanlara, hem de işverenlere yönelik çalışmalar yapıyor. İş gücüne vasıf kazandırma, işbaşında eğitim, meslek ve kariyer danışmanlığı gibi önemli hizmetler yürütüyor.

Açıklamanın sevindirici tarafı; Samsun'un Türkiye'de işverene ulaşım noktasında birinci oluşu. Yani, işveren hizmetlerinde en fazla bilgilenen İl Samsun'muş. Bu yılın ilk dört ayında 7 bin 256 işyeri ziyaret edilmiş. Bu, çok ciddi bir rakam.

2018 yılında işe yerleştirilen kişi hedefi 26 bin olarak belirlenmiş ama hedef de aşılarak 26 bin 377 kişi işe yerleştirilmiş. Bunlar mutlu eden gelişmeler ama şimdi sıkı durun, ürkütücü sonuçlar da var.

Samsun'da İş-Kur'a kayıtlı olan işsiz sayısı tam 74 bin 360. Bunun 41 bin 447'si bu yılın ilk 4 ayı içinde başvuru yapmış. Bu yılın ilk 4 ayı içinde ayrıca İş-Kur'a 9 bin 415 kişi, işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuş.

Yani, Samsun'da 74 bin kişi iş ararken, 9 bin 415 kişi işini kaybedip işsizlik maaşı peşine düşmüş.

Bu Ramazan gününde, çarşı pazar alev almışken, bu tablo insanın gerçekten içini acıtıyor.