9 Mart'ta Samsun Sinema Topluluğu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Mimarlar Odası işbirliğiyle, başrol oyuncusu Menderes Samancılar'ın katılımıyla, yönetmenliğini Kıvanç Sezer'in yaptığı Babamın Kanatları filmini gösterdik. Filmin akabinde sanatçıyla yapılan harika söyleşi, sonrasında ÇYDD'nde Zekeriya Çavuşoğlu'nun programı için gerçekleştirilen, Salih Temiz'in yaptığı röportaj ve devam eden sohbet, bizleri çoğalttı. Samancılar'ın kendini geliştirmişliği, konusuna ve şaşırtıcı şekilde edebiyata hakimiyeti bizi kendisine bir kere daha hayran bıraktı. Üstelik şairdi Menderes Samancılar, kendi kabul etmeyip, 'Ben şiir de yazan bir oyuncuyum,' dese de. Kitabı Yanmış Orman Kokusu'nu da getirmişti yanında. 'Atatürk gibi düşünmemiz lazım,' diyordu konuşmasında ve rastlantı bu ya, kariyerinin gelişiminde Samsunlu oyuncu, yönetmen ve senaristlerin ayrı bir yeri vardı. Vedat Türkali'nin yazdığı, Süreyya Duru'nun yönettiği filmlerle başlamıştı sinemaya ve ayrıca Orçun Sonat ve Orhan Gencebay'la da oynamıştı.

Neticede bu güzel günü geride bıraktık ve Salı günü de Samsun Sanat Tiyatrosu'nun, Yaşar Gündem'in oynadığı, Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı oyununa gittik. Oyunu daha önce, sanırım 1995'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda izlemiştim. Muhteşem bir kadro vardı orada: Rüştü Asyalı, Çetin Tekindor, Kerim Afşar, Baykal ve Beyhan Saran, Erol Kardeseci gibi önemli isimler, destanın farklı bablarını canlandırıyorlardı. Özellikle Rüştü Asyalı'nın Kambur Kerim'i, yıllardır aklımdan çıkmıyordu. Aynı ekip, oyunu sonradan kasede okumuşlardı.

Bütün bu oyuncuların canlandırdıkları rolleri Yaşar Hoca bir başına, yaklaşık bir buçuk saat süren etkileyici bir performansla canlandırıyor. Hem de tempoyu bir an düşürmeksizin ve ara vermeksizin. 80nci temsiliydi bizim gittiğimiz. Görmediyseniz hala mutlaka bir gösterimini yakalayın derim.

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Yeşim Ustaoğlu imzalı, 2008 tarihli Pandora'nın Kutusu adındaki film. 20 Şubat Çarşamba akşamı, 19.30'da. Mustafa Hacıhasanoğlu arkadaşımız sunacak. Tüm sinemaseverleri bekleriz.

Samsun'da sanat var!