Çarşamba sabahı bir grup meslektaşımla birlikte Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın konuğu oldum. Güzel bir havada, güzel bir mekanda, leziz tatların eşliğinde keyifli bir sohbet, Çarşamba’dan Bafra’ya geniş bir ufuk yaptık. Elbet bir kısmı biten ama bir o kadar alanda da çalışmaları devam eden golf sahasını da gezdik.

Yıllar önce bir başka vesileyle bir kere daha yazmıştım, Yusuf Bey, müthiş bir iletişim uzmanı. Hayallerini öylesine etkili sunuyor ki başlangıçta birçok kimsenin şüpheyle yaklaştığı o hayaller bir süre sonra toplumun ideali haline geliyor. Bir diğer özelliği de projeye çevrilen hayallerini takipten asla vazgeçmemesi. Zaman geçse ve toplum unutsa bile kendisi asla unutmuyor ve asla vazgeçmiyor, tıpkı hafif raylı sistem projesinde olduğu gibi.

İlk proje Ondokuzmayıs Üniversitesi’nden Havalimanı'na kadarki 28,5 kilometreyi kapsıyordu ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın nüfusu bir milyonun altında olan kentlere raylı sistem yapılmasın önerisi vardı. Pahalı bir yatırımdı ve içlerinde benim de yer aldığım çoğu kimse için kentin önceliği değildi. İtirazlara aldırmadı, zorluklardan yılmadı, önce hayalini projeye dönüştürdü sonra da hayata geçirdi. Yarım projeydi, 16 kilometrelik hat ne üniversiteye çıkabiliyordu ne de Samsun Garı'ndan öteye geçebiliyordu. Şimdilerde hat doğuya doğru hızla ilerliyor. Ekimin 10’unda Tekkeköy’e ulaşması bekleniyor. Üniversiteye çıkması ise, zamana, kaynağa ve fizibilite raporunun olumlu gelmesine bağlı!

Başkan Yılmaz, golf sahasını da gezdirdi. 8 delikli 300 dönümlük alandaki çalışmalar bitmiş. Alan bu haliyle gerek golf meraklılarına ve gerekse ulusal turnuvalara cevap veriyor. Uluslararası turnuvaların düzenlenebilmesi için de ilave 300 dönümlük alanda yoğun bir çalışma sürüyor. Bu çalışma bittiğinde; alan 600 dönüme, delik sayısı 18’e çıkacak ve Samsun artık uluslararası golf organizasyonlarına da ev sahipliği yapabilecek.

Samsun turizm alanında yatak kapasitesini artıma ve hizmet kalitesini yükseltmede Türkiye ortalamasının bir hayli üstünde bir başarı sergiledi son yıllarda. Ama ne yazık ki yatak sayısını artırmada gösterdiği başarıyı, bu yataklarını doldurmada gösteremedi. Umarım ki golf meraklıları geceleme sayısının artmasında önemli katkı sağlar.

Geceleme kat sayısının, dolayısıyla turizm gelirlerinin artmasında Başkan Yılmaz’ın verdiği bir diğer haber veya müjde, Kızılırmak Deltası’nın Unesco’nun “Dünya Tabiat Mirası Geçici Listesi’ne alınması” oldu. Bu, girmesi zor ama çıkması çok kolay bir liste; eğer en üst yöneticiden en sade vatandaşlara kadar hepimiz kurallara tam uyarsak, daimi listeye geçme ve bunun kent ve hatta bölge turizmine katkılarını derleme şansını yakalarız. Uymazsak da zorlukla girdiğimiz bu listeden kolaylıkla çıkarız.

Ben Başkan Yılmaz’ı bu konuda son derece kararlı ve heyecanlı gördüm. İş kent kanaat önderleri ve halkının o heyecan ve kararlılığa ortak olmasına kalmış bulunuyor.