İnsanoğlu var olduğu günden bu yana kendisi ile ilgili araştırmalarda bulunmuş ve sonuçlarını da sayısal olarak ifade edegelmiştir. Örneğin bir bireyin ne kadar zeki olduğunun anlaşılabilmesi için IQ hesaplaması yapılmış ve söz konusu skorun yüksek olması o kişinin ne kadar zeki olduğu şeklinde yorumlanmıştır.

Zeka konusu birçok bilim insanının üzerinde çalıştığı ancak üzerinde tam bir fikir birliğine varamadığı konulardan birisidir. Zeka kavramının üzerinde uzlaşılamamasının en önemli nedeni ise kavramın farklı disiplinler tarafından farklı anlamlar ifade etmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin Sternberg zekayı çevreye sağlama ve deneyimlerden öğrenme yeteneği olarak ele alırken Harvard Üniversitesi profesörü Gardner zekanın muhakeme etmek ve bilgi, mantık ile aynı anlama gelmediğini ifade etmiştir. Sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, müziksel-ritmik zeka gibi birçok zeka türü söz konusudur.

Teknolojinin gelişmesi ile beraber bireyler hayatlarının büyük bir bölümünü ekran karşısında geçirmeye başladı. Dünya ticaretinde zaman kavramı da iyiden iyiye önemi arttı. Klişe bir tabir ile global bir köy oldu. Bugün artık dünyanın herhangi bir yeri ile anında iş yapabilme olanağına sahibiz. Yapay zeka gibi kavramlar da bu ilerlemeyi daha da hızlı hale getirdi. Artık herkesin bir sosyal medya hesabı var ive ülkemiz dünyada bu anlamda 4.sırada.

Bizlerin çocukluk zamanında sokak oyunları hakimken bugün çocuklar artık tablet ve telefonlarda oyunlar oynar hale geldi. İletişim artık bireyler üzerinden değil makineler üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısı ile bugünün ve geleceğin sahip olunması becerileri sıralamasında ekip çalışmasına yatkınlık ve bireyler arası rahat iletişim kurabilme ön sıralarda yer alıyor.

Yeni dünya düzeninde artık bireyler arasındaki farklılıklar daha belirgin hale geldi. Bu dönemde çalışanların, yöneticilerin, işletme sahip ve ortaklarının söz konusu farklılıkları fark edebilen ve bir amaç etrafında toplayabilme becerilerine sahip olması gerekiyor.

Sosyal zeka grup içinde işbirlikçi çalışabilme, diğer insanlarla sözel ya da sözel olmayan şekilde iletişim kurabilme yeteneğine verilen isimdir. Sosyal zeka becerisine sahip olan bireyler arkadaşları ile olmaktan hoşlanan, onlarla hoş zaman geçiren insanlardır. Bu beceriye sahip olan bireyler toplum içerisinde doğal lider olarak ortaya çıkar. İkna becerisine sahip oldukları için grubu bir amaç etrafında toplamaları da kolaydır. Empati becerileri yüksek olduğu için çalışanlar arasındaki etkileşim ve iletişim çok daha etkin olur.

Bireyler olarak bizlerin bu becerilerimizi artırmamız gerekiyor. Evlatlarımızı bu beceriler ile donatılmış şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Aksi halde çok iyi matematik bilen, işletme bilen ama insanlar ile iletişim becerisi olmayan bireyler ile beraber yaşıyor olacağız.