31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde Samsun'da en fazla konuşulan ve gündemde olan ilçelerin başında İlkadım geliyordu.

Cumhur İttifakının kesinleşmesinden sonra, ' İlkadım MHP'ye verilecek mi?' sorusu sürekli gündemde kaldı. MHP kanadı İlkadım'ı ısrarla istiyordu. Her seçimde AK Parti ile MHP arasında bu İlçede nefes kesen yarışlar oluyordu. AK Parti de burayı MHP'ye bırakmak istemiyordu.

Her iki partinin de İlkadım'da ısrarcı olması iki kanadın yerel yöneticileri arasında gerginliğe ve söz düellosuna sebep olunca, Samsun'da siyaset tarihinde olmayan şeyler oldu. Her iki partinin İl Başkanları görevlerinden alındı ve MHP milletvekili de partisinden ihraç edildi.

Bu beklenmedik sürpriz gelişmeler Samsun siyasetine damgasını vurdu ve dengeler bir anda değişti.

Cumhur İttifakının İlkadım adayı Erdoğan Tok olunca, MHP'den seçime girme şansı kalmayan Necattin Demirtaş İYİ Partiye geçerek bu partiden İlkadım adayı oldu.

İki aday arasında yine kıran kırana bir seçim bekleniyordu ama bu sefer öyle olmadı. Zira, Cumhur İttifakının ortağı MHP'nin oylarının büyük bölümü Cumhur İttifanın adayı Erdoğan Tok yerine, yüzde 80 ülkücü Necattin Demirtaş'a kayınca ilk defa açık ara fark ortaya çıktı.

Zira, tam da seçim öncesi beklenmeyen tarihi gelişmeler sonunda MHP'li seçmen partisine kızdı, tercihini büyük oranda İlkadım'da Necattin Demirtaş'tan, Büyükşehirde de bağımsız aday Erhan Usta'dan yana kullandı.

Bir anlamda Samsundaki seçimin sonucuna MHP'li seçmenin oyları damgasını vurdu.

Erhan Usta seçime neden bağımsız girmeyi tercih etti, bağımsız değil de İYİ Parti'nin teklifini kabul edip oradan aday olsaydı ne olurdu, iki adaylı seçimde dengeler değişir miydi? Bunlar günlerdir konuşuldu.

Yeterince konuşulmayan, tartışılmayan şey; Erhan Usta'nın bağımsız olarak aldığı oylardı. Gerçekten hatırı sayılır, çok ciddi oy aldı. ' Samsun'da tek başıma bu kadar oyum var ' mesajı verdi. Usta, artık Samsun'da ciddi bir siyasi aktör ve güçtür…

Erhan Usta, AK Partinin tepki oyları ile MHP'li seçmenin oyunu aldı. Büyükşehirde MHP'li seçmen silme Erhan Usta'yı tercih etti. Rakamlar da bunu doğruluyor. Ak Parti + MHP oylarının toplamı bir önceki yerel seçimde yüzde 80'e vurmuştu.

Oysa bu seçimde Mustafa Demir yüzde 47 ile kazandı. Oy oranının bu kadar düşük kalması sizce ne ifade ediyor?