'Son on yılda yatırımlar taşa, toprağa ve çimentoya yapıldı. Hiç üretmeden inşaatla ülke gelişir mi? Köprüler, yollar, AVM'ler karın doyurmuyor; bunlar hizmet değil, rant kapısı. Bir yer ne kadar şantiye olmuşsa o yerde o kadar rant ve menfaat var demektir.'

Bu sözleri sosyal medyada gördüm. İşadamı Sayın Rahmi Koç söylemiş. Ciddiye alınmalı bence. Sayın Koç, ihracata da kaynak üretim tesisleri sahibi. Yani üretim ekonomisine epeyce bir katkısı var. Sözleri işadamlarına ve devlet yöneticilerine bir uyarı mı, eleştiri mi, rehberlik mi?.. Düşünmek, yormak lazım.

İktidara eleştiriyse nasıl değerlendirilmeli? Altyapı yatırımları taş, toprak ve çimento gerektiriyorsa bu devletin görevi. Rant olacak, menfaat olacak diye yapılmasından kaçınılmaz. İktidarın altyapı yatırımları konusunda halkı memnun eden açık ve net bir başarısı var. Bu inkar edilemez. Haksız rant veya menfaat söz konusuysa, bunun nasıl gerçekleştirildiği ve nasıl önleneceği konusunda çözüm önerileri sunmak gerekir.

İktidarın tutumu nedeniyle işsizliği de önleyecek üretim tesisleri kurulmadığı söz konusu ediliyorsa; bunun da nasıl olduğu ve önlenmesi için yapılması gerekenler de anlatılmalı. Karın doyuracak üretim ekonomisi için öneriler, Sayın Koç gibi işadamlarından gelmeli. İktidarların dünya ticaretine de açılabilecek üretimler için neler yapması gerekiyorsa, bunun da yine açıkça anlatılması gerekir.

Üreticiden tüketiciye gidişte de aracı ve tefecilerin haksız rant elde ettiğini Sayın Cumhurbaşkanı söyledi. Tarım Bakanı'na bunun önlenmesi gerektiğini belirtti. Ancak nasıl yapılacağı konusunda bir açıklama yapılması da gerekir, çözümsüz eleştiri mantığıyla kısır çekişmeler doğuyor çünkü.

Sayın Koç, üretim ekonomisinin geliştirilmesi için iş dünyasına bir çağrı yapıyorsa, bu çok güzel. Onlara inşaat yapmak yerine gelir düzeyimizi artırıcı üretim tesisleri kuralım diyorsa, devleti yönetenlere de bunu teşvik edin diyorsa bu da çok güzel. Ancak herkesin ders alacağı şekilde bunu ayrıntılarıyla açıklaması da gerekir. Halkın sesi bu.

Halk, altyapı yatırımları yanında üretim yapacak tesislerin de kurulmasını istiyor. Ülkemizin adalet içinde ve sürekli kalkınarak ilerlemesi üretim ekonomisine bağlı. Mesele bunun nasıl yapılacağı. Üretim ekonomisi sistemleri kurmak için devlet yöneticilerinin de iş dünyası mensupların da el ele vermesi lazım. Adalet, kalkınma, ileri demokrasi için el ele verilmeli.