Uyuşturucu, tüm dünyanın sorunu olduğu gibi bizim de önemli sorunlarımızın başında geliyor. Son yıllarda kullanım oranının artması ve kullanan kişilerin yaşlarının gittikçe düşmesi, bir hayli düşündürücü.

BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi (UNODC) dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5'lik diliminin yani 250 milyon kişinin en az bir uyuşturucu madde kullandığını belirtti.

İncelemeye göre, dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler, 207 bin olarak kayıtlara geçti.

Esrar, dünya genelinde en yaygın kullanılan uyuşturucu, Amfetaminler ise en yaygın kullanılan ikinci uyuşturucu, geçen yıllarda azalma eğilimi gösteren eroin, son iki yılda hızla tırmanışa geçti.

Türkiye'de her geçen yıl artan uyuşturucu kullanımı ise artık çok tehlikeli bir boyut almaya başladı. Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. 2015 yılı verilerine göre 580 kişi yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sentetik uyuşturucunun en yaygın olarak kullanılanı bonzai olurken, bu uyuşturucunun ucuz ve temin edilebilir olması, ölümlerin artmasındaki en büyük etken oldu. Uyuşturucu esiri gençler anlaşılmasın diye 'Kaydırma', 'Gökkuşağı', 'Cennet', 'Yeşillik', 'Sarı kız', 'Kamyon şoförü', *Pilot', 'Çimen' ve 'Fişek' gibi sözcükleri, aslında eroin, esrar, kokain, uyuşturucu hap ve bonzai için kullanılıyorlar.

Uyuşturucu kullanımı hakkında bu yıl 40 bin haber yapıldı. Bu konuda yetkililerin yaptığı çalışmaların yanında en büyük görev ebeveynlere ve öğretmenlere düşüyor.Çocukların ilişkileri, davranışları dikkatle izlenirken,onların spor,sanat gibi olumlu aktivitelere yönlendirilmesi gerekiyor.Önceki yazılarımda da belirtmiştim ama, yineleyeyim:Bir de sevgi verelim çocuklarımıza, ekmekten sudan önce.

Sevgi olmazsa olmaz!..