2019'un bir umut yılı olmasını çok isterim. Hem de o duyguyla girdim yeni yıla. Nasıl ki 1919 bu ülkenin umut yılıydı ve yurdu kurtuluşa götüren fitili ateşledi, içinde olduğumuz 100ncü yıl da aynı derecede umut olsun bize.

2019, özellikle kurtuluş meşalesinin yakıldığı, kutlu bir yürüyüşün başlatıldığı Samsun'umuz için ayrı bir önemde. Bu yılın, elbette ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önünde bulundurularak, şartların elverdiği ölçüde, coşkuyla kutlanması gerekiyor. Bu yıl Samsun için bir şans, iyi değerlendirmek gerekiyor.

100ncü yıl kutlamaları için hangi düşüncelerin geliştirildiği henüz halka yansıtılmış değil. Tam bir muamma. Dilerim atlanılmaz, dilerim yazık edilmez. Bu coşkunun seneye girişimizle birlikte başlaması gerekti, ama o da seçim dönemine denk geliverdi.

Yine de bu durum şehrin yöneticilerini bu yoldan alıkoymamalı. Daha önce pek çok kere köşemde belirttiğim gibi, Samsun tekrar ve tekrar bir kültür şehri hatta kültür başkenti olmak durumunda. Üretimin neredeyse sıfıra indiği (istisnalar hala direniyor elbette) kentimizde tek, en kestirme çıkış yolu sanat görünüyor. Gelin bu şehrin halkı olarak bunu biz talep edelim, isteyelim. Fuarı yeniden hayata geçirmek bir hayal bugün belki, öyle alanlarımız kalmadığından. Ama fuar döneminin, halk dansları gibi festivallerin kente sağladığı turizm potansiyelini hatırlamanız yeterli. Bu yıl kutlu bir yıl. Bu şehir festivallerle, hem de kesintisiz festivallerle coşmalı!

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Hector Babenco'nun yönettiği, Oscar, Bafta ve Cannes'da William Hurt'e En iyi Erkek Oyuncu ödülleri kazandıran, 1985 tarihli Örümcek Kadının Öpücüğü. 9 Ocak Çarşamba akşamı, 19.30'da. Meriç Gök arkadaşımız sunacak. Filmden sonra söyleşi var.

Sevgiyle, sanatla kalın…