Kültür Turizm Bakanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğinde 21-22 Ekim 2015 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleşen Avrupa Miras Günleri etkinliği kapsamında, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencilerine Samsun’un turizm değerleri ve kültürel mirasları tanıtıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın öncülüğünde gezi programı hazırlandı. Tahsis edilen iki büyük otobüs ile öğrenciler ilk gün; Kent Müzesini-Kurtuluş Yolunu-Bandırma Vapurunu-Onur Anıtını-Amisos Tümülüsleri ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın Amisos Tesisleri’nde verdiği öğle yemeği sonrası Batı Park Amazon Köyü gezildi. Rehberler eşliğinde gerçekleşen tanıtım gezileri, saat 16:00’da Atatürk Kültür Merkezi Galeri Salonu’nda açılan sergiye katılımla ilk gün programı sona erdi.
İkinci gün ilk olarak Kavak’taki, Çakallı Han ve Çakallı’daki ahşap cami ziyaret edildi. Ardında Kavak merkezde bulunan Kale Doruğu ve Tepecik Mahallesi’nde bulunan Tepecik Tepe Tümülüsü gezildi. Kavak Belediye Başkanımızın öğrencilere çay simit ikramı sonrası Ladik İlçesi’ne geçildi.
Ladik denilince akla gelen artık Ambar Köy oldu. Harikulade bir turizm unsuru olarak hem ilçenin hem bütün Samsun ve Karadeniz’in medar-ı iftiharı oldu. Ladik köylerinden toplanarak biraraya getirilmiş ambarlar, Ahşap köy evleri, ahşap cami ve Selçuklu mimarisi ile yapımı devam eden külliye tarzı yapı ve müze ile muhteşem bir birliktelik sağlanmış yekpare bir köy olarak tasarlanıp şekillendirilmiş. Başta bu projeyi gerçekleştiren Ladik eski Kaymakamı Kadir PERÇİ Bey olmak üzere ‘Ambar Köy’ü hayatının merkezine getirerek ona sahip çıkan, bugünlere gelmesinde en büyük katkı ve çabayı sarf eden Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şahin ÖRNEK Bey ve emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. İyi ki böyle bir projeyi düşünmüşler hayata geçirmişler. Darısı diğer kaymakamlıklarımızın başına…
Ladik gezisi sonrası tekrar Kavak Bekdemir Köyü Ahşap Camii gezildi.
Çarşamba’daki Göğceli Camii’nden sonra ikinci konumda olan caminin en önemli özelliği ahşap ve içi bezemeli bir örneğe bölgede şimdiye rastlanmamış olmasıdır. Öğrenciler tarafından büyük bir ilgi gösterilmiştir.
Bekdemir Köyü Ahşap Camii gezisi sonrası Kavak Belediye Başkanımız, öğrencilerimize Çakallı Han’da meşhur Çakallı menemeni ikram etti. Sayın başkanın gezi boyunca öğrencilere gösterdiği yakın ilgi ve alaka, her türlü takdirin üzerindedir. Kendilerini ve ekibini tebrik ediyoruz.
Çakallı Han menemen ikramı sonrası Samsun’a dönen kafile ikinci gün programını tamamlayarak etkinliği sonlandırmıştır.
Şüphesiz öğrencilerin ilgi alanları doğrultusunda gezdirilip, görgü ve eğitim alanlarının alanda geliştirilmesi son derece önemlidir. Teoriyle yetinme yerine alanda pratikte bulunma hepimizin geleceği açısından özellikle kentlerin tanıtımı açısından son derece önemlidir.
Bu çocuklar yarının öğretmenleri olacak.
Sanat tarihçileri
Arkeologları, turizm işletmecileri olacak.
Eğitim gördükleri şehri tanıtmak, eğitim alanlarında pratik yaptırmak hepimizin görevidir?
Miras günlerini şehrimize kazandıran başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, öğrencileri yönlendiren Ondokuzmayıs Üniversitemize teşekkür ederiz.
Güzel günlere uyanın
Sağlıcakla kalın efendim.