"Niye arılar ve karıncalar gibi işbirliğine gidemiyoruz?"

İnsan yaratılış itibariyle diğer canlılara göre aklı sayesinde üstünlük sağlamıştır.Bu farkındalık yaratan gücünü diğer canlılar lehine döndürebilecek kuvvet henüz yoktur. Çünkü Yaradan böyle yaratmış. İnsanın bu üstünlüğü ,doymak bilmez istekleri manevi ve tinsel gelişmişlikle beslenmediği ve doyurulmadığı zaman, onu frenlemek hiç de kolay görülmüyor. Allah insanları farklı zekalarda yaratmıştır. Herkes kendi mesleğine,eğitim durumuna göre bir şeylerle meşgul olmaktadır.İnsanın mizacı ve karakteri de farklıdır. Bu farklılık, insanların istek ve beklentilerini de az veya çok etkilemektedir.

Hayvanlar içgüdüsel hareketle yaşamlarını sürdürür. İnsan ise aklıyla, zekasıyla hareket etmektedir. Dolayısıyla insan toplumlarının davranışlarını anlamak ve kontrol etmek çok zordur. İnsan yaratılış itibariyle bencil yaratılmıştır. İnsanın bu bencilliğini dengeleyen ,tinsel ve manevi değerlerdir. Hepimiz bir şeyler biriktirir ,maddi servete ve refaha kavuşuruz. Kimimiz az şeylerle mutlu oluruz; kimimiz de daha çok kazanıp ve o ölçüde de insanlara daha yararlı olmak isteyebiliriz. Bu tamamen kişinin hayattan ne beklediği ile ilgilidir. İçimizde kolaycılığı seçen ,ufak şeylerle yetinen insanlar da olacaktır. Bunun yanında her türlü zorluğa karşı direnen, mücadele eden taş taş üstüne koyan azim sahibi insanlar da olacaktır. Birinin refahı daha çok artarken diğerininki de azalacaktır. Demek ki insanlar arasında bu manada eşitlik sağlamak mümkün değildir. Gerçek eşitlik eşitsizliği meydana getirir. Çünkü ,harcanan zaman,verilen emek ve beklentiler farklı farklıdır. Toplumsal yapının sağlam olması ve hakça bölüşüm için herkesin yaptığı çalışma ve değer oranında pastayı bölüşmek en sağlıklı ve doğru olanıdır.

İnsanlar,karıncalar ve arılar gibi işbirliği yapamasalar da toplum halinde yaşarken toplum örgütlenmelerini en akıllıca yapmıştır. Kurumların başarısı insanın kalitesiyle ,yetişmişlik seviyesiyle ölçülür. Hayvanlar aleminde içgüdü ile hareket edilirken;insanlar aklıyla ,zekasıyla her türlü değişime ve ilerlemeye imkan sağlarken; doğa da insan eliyle değişmektedir.