Her savaşın ,toplumun bütünü ve ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri vardır .

Savaş çığırtkanlığı ve iç savaş kışkırtıcılığının iyice yükseldiği günümüzde, savaşların sadece insanlar için değil, aynı zamanda doğadaki bütün canlılar ve ekonomi için de tam anlamıyla bir yıkım olduğu; savaşlardan sadece silah üreticileri, emperyalist devletler ve bu gruplarının emrindeki politikacıların çıkar elde ettiğini artık büyük insanlık görmeli...

Yapılan araştırmalara göre, savaş Suriye ekonomisini tam anlamıyla perişan etmiş.

Savaş nedeniyle toplam zarar 180 milyar doları bulmuş,ülkenin döviz rezervleri 1 milyar dolara kadar gerilerken, toplam ekonomik zarar milli gelirin üç katına, işsizlik de % 50'nin üzerine ulaşmış durumda…

IMF, UNICEF raporlarına göre; halkın çok büyük çoğunluğu sağlık, eğitim, su temini başta olmak üzere temel hizmetlere ulaşamıyor. Baraj ve su temin yerleri ile sağlık merkezleri ve okulların yarısı tahrip edilmiş durumda. Ülkedeki doktor sayısı altı kat birden düştü. Konutların % 65'i zarar gördü, yağmalama ve hırsızlığın haddi hesabı yok. Küçük-büyükbaş hayvan sayısı yarı yarıya azalmış.

Şu ana kadar 220,000 insan öldürüldü, nüfusun yarısı, iç ve dış göçlerle yerinden yurdundan edildi.

Lübnan'da geçmişte yaşanan 15 yıllık iç savaştan, bu ülkenin savaş öncesi ekonomik düzeyine geri dönebilmesi 20 yıl sürmüştü. BM'nin raporuna göre Suriye'nin 2010 yılı ekonomik düzeyine geri gelmesi ise en az 30 yılını alacak.

Bu tablo Suriye halklarının; bebeklerin, çocukların ve gençlerin de geleceklerinin yok edildiği anlamına geliyor.

Bu ağır yıkım, ülkeyi parçalamak isteyen ülkelerin sermaye gruplarının iştahını kabartıyor. Savaşın, orduların yakıp yıktıklarını onlar yeniden inşa ederek sermayelerini ve servetlerini büyütmenin peşindeler.

Savaşa kandırılmış yoksullar,bu durum karşısında,bir kez daha düşünmeli!..