Bu millet başkanlık sistemine evet diyecek. Bu kesin. Niye? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı'na güveniyor. O da başkanlık diyor. Sayın Devlet Bahçeli, son açıklamalarıyla Sayın Cumhurbaşkanı'na halkın bağlılığını yeni anladığını gösteriyor. Önceden yolsuzluk diyordu falan ama bu politikalarının tutmadığını gördü, dersini aldı yani. Bu durumda başkanlık milletin onayına sunulabilecek demek ki. İş bitti bence. Ama ülkemizin hayrına olur mu bilemiyorum.

25.dönem aday adaylığım sırasında başkanlık sisteminin propagandasını yaptım. Bunun özünü de geçen haftaki yazımda tekrar belirttim belirtmesine de endişelerim var. Niye? Demokrasimizi cumhuriyet tarihi boyunca tabana dayandıramadık bir türlü. Partiler adaylarını kitlelerin gerçek temayülüne göre belirleyemedi hiç.

7 Haziran seçimlerinde AK Parti'den 56 adaydık Ordu'da. Listeye giremediği halde bu adayların çoğu sahadaydı. Listeye girenler, emekleriyle ve başarılı çalışmalarıyla sivil toplumun temayülünü mü kazandı? Hayır! Liste düzenlenmeden önce sivil toplum temayülü de ölçülmüştü sözde ama kapalı çuvallar Ankara'ya gitti, bakıldığı kanaatinde değilim. Niye? Açıklık yoktu. Kimse beni çağırıp da aldığın oy bu, listeye girenler de şu oyu aldı demedi çünkü. Kim hangi isme yakınlığıyla listeye girdi fısıltıda konuşuldu durdu hep. Vicdanlar rahat mı? Değil. Sivil toplumun bir dahli var mı? Yok!

Başkanlık sistemine geçildiğinde sivil toplumun dahlinin olmadığı bir parlamento düşünmek istemiyorum. Yukarıya yakınlığıyla listeye giren vekilin, halkı değil referansını dinleyeceği kesin değil mi? Seçim sistemi mutlaka örgütlü durumdaki sivil toplum kuruluşlarının iradesi ciddiye alınacak şekilde düzenlenmeli ki başkanlık halkın iradesiyle kuşatılabilsin.

Tepeden inme listelerle oluşan parlamento, halkın iradesini değil kendisini listeye koyanın iradesini ortaya koyar ki bu demokrasinin rafa kaldırılması anlamına gelir. İyi niyetine inandığım Sayın Cumhurbaşkanımızın böyle bir başkanlığı savunmayacağına inanıyorum. Kendisine de sonradan geleceklere de milletin iradesini sunan ve savunan, sivil toplum kuruluşlarına dayalı bir Meclis demesin bekliyorum. İnşallah yanılmam!

Milletimize yakışan başkanlık ama… Halkın iradesinin yansıdığı Meclis'le kuşatılan bir başkanlık!