1 Eylül 2016'dan itibaren OHAL kapsamında ilan edilen yedi KHK ile 5295 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. Bu arada,"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzalayan 371 akademisyen KHK ile 451'i de farklı yöntemlerle işten çıkarıldı.

Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere, Almanya, Amerika, İtalya, İsrail, Irak gibi birçok ülkeden akademisyenler, Barış İçin Akademisyenler'in imzacılarına yönelik uygulamalar nedeniyle Türkiye yükseköğretim sistemini akademik boykota çağırdı.

Boykot çağrısında:

'Akademik özgürlükleri ve yükseköğretimin uluslararası normlarını ihlal etmekle suçlanan YÖK ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile bütün işbirliklerinin askıya alınması;

Sadece akademik özgürlükleri ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda istihbarat kurumlarının üniversitelerdeki uzantısı olarak suç ortaklığı yapmış olan üniversitelerin rektörleri ile bütün işbirliklerinin askıya alınması;

Bütün YÖK ve TÜBİTAK çalışanlarının ve suç ortağı üniversitelerin rektörlerinin profesyonel, ticari ve eğitimle ilgili kuruluşlardaki üyeliklerinin, herhangi bir üniversite tarafından Türkiye içinde ve dışında düzenlenecek veya desteklenecek olan bütün akademik ve profesyonel konferans, çalıştay ve seminerlere katılımın, yapılacak bütün araştırma işbirliklerinin askıya alınması' istendi.

Yapılan çağrıda, boykotun, öğrenci değişimi ve Türkiye'deki akademisyenlerin ziyaretçi, araştırmacı ve benzer pozisyonlar için yurtdışındaki üniversitelere yaptıkları bireysel başvuruları kapsamadığı belirtildi.

Yükseköğretim ve mali destek kurumlarını, akademik ve profesyonel dernekleri ve akademisyenleri çağırdıkları boykotun amacını'ihraç edilenlerin işlerine geri döndürülmesi ve olağanüstü hal rejimi altında gittikçe şiddetini artıran akademisyenlere yönelik baskıların sonlandırılması' olarak açıkladılar.

Bu çağrının etkisiyle,üniversitelerimiz de bilim dünyasından soyutlanmış olacak!..