Kıdem tazminatlarının gasbı şimdilik rafa kaldırılmışken,'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu' meclisten geçti.

Kanunun adından da anlaşılabileceği gibi, amaç 'sanayiyi geliştirmek.'

Bu kanunla, işçilerin haftada bir gün tatil yapma hakkını zorunlu kılan kanun maddesi kaldırılıyor. Gerekçe ise, sanayi işletmelerinin hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyeden ruhsat almalarının getirdiği ek yükü kaldırmak olarak açıklandı. Böylece işçiler haftada yedi gün çalıştırılabilecek!

Çalışan insanlar neden izin veya tatil yaparlar? Dinlenmek, yenilenmek, ihtiyaçlarını gidermek ve yeniden çalışmaya hazır olmak için değil mi? Bu yasa ile işçiler mekanik bir köleye dönüştürülüyorlar!

İş güvenliği zorunluluğu ise işverenleri, getireceği maliyetten kurtarmak için başka bahara bırakıldı.2020 yılına ertelendi. 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti işverenler veya işveren vekili tarafından yürütülecek.

Yine bu kanunla, Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden şirketin personelinin yüzde 10'unun maaşının 1700 lirasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iki yıl boyunca ödeyecek.

Ayrıca bu kanunla, Staj yapan üniversite öğrencilerine uygulamalı eğitimlerde sadece asgari ücretin yüzde 35'i kadar ücret ödenecek.

Ülkemizde üretim süreçlerinde sorunlar yaşandığı bir gerçek; ancak, bu sorunları, işçilerin var olan haklarını gasp ederek gidermek mümkün değildir. Çünkü, gelişmiş ekonomilerin hepsinde işçilerin üretimin maliyeti içindeki payı %5 ile 7 düzeylerindedir. Yani siz işçiyi tamamen köle gibi hiçbir şey vermeden de çalıştırsanız; faizler, hammadde, enerji gibi maliyetleri düşürmeden gelişmiş sanayi üretimi yapan ülkelerle rekabet edemezsiniz.

İyisi mi,işçinin cebinden elinizi çekin!..