Başbakan'ın 'merkezden gelecek sorularla yapılacak sınav 'açıklaması kafaları karıştırsa da Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'un yerine gelecek olan sistem hakkındaki çalışmaların bittiğini "Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model"in uygulanacağını belirtti.

Sınavsız lise ve sınavsız üniversiteye giriş olabilir mi?

Öğrencilerin dört yıllık ortaokul ve lise eğitimleri süresince başarıları, yetenekleri, sosyal etkinlikleri ve kişilik gelişimleri incelenir. Bütün ders öğretmenleri,okul yöneticileri öğrenci ve veli temsilcilerinin de katıldığı kurullarda her öğrenci için A,B,C gibi bir sınıflandırma yapılır.İstekleri de dikkate alınarak bir üst eğitime yönlendirilirler.

Başlangıçta sadece A grubu öğrencilerinin katılacakları 'Bilim Liseleri'ne giriş için bir sınav yapılabilir. B ve C grubu öğrencileri ise kendi ilçelerindeki okullarda tercihlerine ve okul başarı sıralarına göre yerleştirilebilir.

Öğrencilerin gittikleri okullarda birinci yıl gösterdikleri başarı veya başarısızlıklarına göre okullar arası yatay geçişlerine de imkan tanınmalıdır. Örneğin, A tipi bir okula giden bir çocuk birinci yıl gerekli başarıyı gösteremediğinde B tipi bir okula yönlendirilmeli, B tipi okula gidip üstün performans gösteren bir öğrenci de A tipi bir okula gidebilmelidir.

Sistem oturduğunda sınava bile gereksinme kalmayacaktır.

Aynı sistem üniversiteye girişte de uygulanabilir…

En büyük kaygı nedir: Öğretmenler öğrencilerin notlarını şişirirler!.. Kendine güvenmeyen insanların oluşturduğu toplumlarda, hangi sistemi uygularsanız uygulayın istediğiniz sonucu alamazsınız!...

Bu sorunu da çözmek mümkündür: Öğretmenler, kurul olarak nitelikli çoğunlukla karar alır ve sonuçlarından da sorumlu tutulurlarsa olumsuzluklar asgari düzeye inecektir.

Sonuç olarak, sınavsız lise ve sınavsız üniversiteye giriş mümkündür!..