Önce bir hususu belirtmek istiyorum; bu kentte yaşadığım için değil, bu kentin en büyük ve hiç tartışılmaz bir özelliği olduğu için üstüne basa basa söylüyorum: Samsun, bilim, sanat, kültür kenti, olmak için taşıdığı potansiyelle bu ülkenin en önde gelen on şehrinden birisidir. Ve bu kent hem mevcut üniversitesini daha fazla yatırımla daha fazla imkan tanınmasını hem de yeni üniversiteleri fazlasıyla hak ediyor.

Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi, geride kalan 43 yılda önemli gelişmeler kaydetmiş, bazı alanlarda ülkenin ilk onu arasında yer almayı başarmıştır. Harika ve yeni yatımlara son derece elverişli yerleşkesi daha büyük başarılar için her türlü olanağı sunmaktadır.

Üniversal hayatı salt yerleşkeden, taş, beton ve demirden ibaret gören bir anlayışta değilim. Elbet yerleşke olanakları önemli ama daha önemlisi kaliteli öğretim üyelerinin hem bilimsel araştırmalarını rahatlıkla yapabilecekleri hem de kent halkı ve entelektüel çevreleriyle bütünleşebileceği sosyal ve kültürel bir zenginliktir ki, Samsun bu açıdan da son derece zengin bir kenttir. OMÜ bünyesinde çok seçkin akademisyenler vardır ve onlar bu kenti sahiplenmişlerdir. Kent onlarla, onlar da bu kentle zenginleşmekte ve gururlanmaktadır.

Bir ay kadar önce Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il kongresine geldiğinde ikinci devlet üniversitesinin müjdesini vermişti. Önceki gün de, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına yeniden seçilen Zeki Murzioğlu, 'En büyük hedefimiz, Samsun'a Ticaret ve Sanayi Odası Üniversitesi kazandırmak olacaktır. Bunun için çaba sarf edeceğim' diyerek üçüncü bir üniversite hedefini ortaya koydu.

Sayın Murzioğlu'nun açıklamasında çok fazla detay yok, ama bu üçüncü üniversitenin bir özel üniversite olacağı net. Bir üniversiteyi kuracak ve yaşatacak güçte tek bir Samsunlu iş insanı olmayabilir ama gerek Samsun'da, gerek Samsun dışında yaşayan, faaliyet gösteren Samsunlular bir araya geldiğinde üçüncü bir üniversiteyi bu kente rahatlıkla kazandırabilirler.

Fakülte ya da meslek yüksekokulu binaları yapma şeklinde ilçelere dağılmış bireysel fedakarlıklar yerine bir araya gelmiş ve merkezdeki ana çekirdek etrafında toplanmış ortak düşünce, fikir, gayret ve sermayenin bu kente yapacağı en büyük hayır ve aynı zamanda en büyük hizmet bu üniversite olacaktır.

Samsun'a kurulacak her üniversite sadece bu kente değil, Artvin'den Kastamonu'ya, Gümüşhane'den Sivas'a çok geniş bir bölgeye hizmetler verecek, katkılar sağlayacaktır. Sayın Murzioğlu ve ekip arkadaşlarını hem seçimleri yeniden kazandıkları için hem de bu düşüncelerinden dolayı kutluyor, çıkacakları yolda başarılar diliyorum.