Bir kişinin ana rahmine düşme anından itibaren vücut bulup o vücudun toprakla nihayet bulma zamanına kadar yazgısını kendi eliyle oluşturduğu kabul edildiğinde artık o şahıs için atfedilecek en önemli vasıf 'İYİ İNSAN' olmalıdır. İyi insan öyle cami, bütüncül, dünyevi ve uhrevi tüm değerlerle bütünleşik bir kavramdır ki buna layık bir kişi görüldüğünde, o kişiyi dünyanın koruma altına alınmış kültürel miras değerleri nasıl korunuyorsa o şekilde koruma altına almak gerekmektedir.

İyi insanı günümüzde nadide ve nadir görülen bir varlık olarak görmekten kastettiğimiz şey, ülkemizde her çeşit kötülüğün, o kara tonunu tüm ilişkilere yansıtmış olmasıdır. Gücün ve menfaatin karşısında bükülmeyen, değerlerinden ödün vermeyen, onurunu hep aziz tutan insan sayısı azalarak yok olma eğilimindedir. Bu durum ülkemiz açısından Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli gibi kutup insanlar düşünüldüğünde kahrolmaya yeterli bir vasatı kafi seviyede ortaya koymaktadır.

Ne oldu, nasıl bir dönüşüm ve başkalaşım yaşandı da(ya da hep böyleydik şimdi görünür hale mi geldi?) örneğin tüm evrende bütün yerel ve beynelmilel kaideler düşünüldüğünde 'acı ve elem' olarak tanımlanması gereken hususlarda toplumda bir yarılma meydana geldi ve bunun muhatabı olan zümreye göre tutum takınılmaya başlandı? Ne zamandır kederin, hicranın ırkı, milleti, dini, ideolojisi oldu? BİR ANNE ÖLDÜ MÜ TÜM İNSANLIK ÖLMÜŞTÜR. ANNE ÖLÜMÜ ÜZERİNDEN BİLE BİR TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ BİR UZLAŞI ZEMİNİNDE BULUŞAMIYORSA, O ANNENİN ZİHNİYETİ ÜZERİNDEN BİR TARAF DİĞERİNE SOPA GÖSTERİYOR, TÜM KİNİNİ, NEFRETİNİ KUSABİLİYORSA, İYİLİK ULUDAĞLARA ESMASINI YAZDIRAMIYORSA O TOPLUM TOPLUM OLMAKTAN ÇIKMIŞ, TÜM FERTLERİYLE BİRLİKTE DİPSİZ BİR GAYYAYA YUVARLANMIŞ DEMEKTİR.

Bu nedenle kahırla ifade etmek gerekir ki ülkemizde ciddi anlamda İYİ İNSAN YETERSİZLİĞİ bulunmaktadır. Bu kaçınılmaz şekilde 'nefes darlığına' yol açmaktadır. Toplumda bir bölen olarak pek çok şeyle karşı karşıyayız. Mozaik olarak ifade edilen toplumsal yapımız paramparça olmuş, aradaki tutkal özelliğini yitirmeye yüz tutmuştur. Referans alınan değerlerin gözden geçirilmesi, köşe dönmeci, menfaatçi, nemelazımcı yaklaşımların terk edilmesi gerekmektedir. Değerler eğitiminin de yardımıyla düşük kültür ve ahlakla alakanın kesilmesi elzemdir. O sebeple toplumun ve devletin bekası için İYİ İNSAN; İDEAL İNSAN'a yatırım yapılmalı, iyi insan olma her türlü statüden üstün tutulmalıdır. Bu durumda ne denilse, Allah bizi İYİ insan eyleye…