Bu gün dini bayramlarımızdan ilki Ramazan Bayramıdır. Herkese kutlu olsun. Huzur ve esenlik içinde millet olarak bir bayram geçirmemizi diliyorum.

Öncelikle şunu belirtmem gerekir. Bu bayramın adı Ramazan Bayramıdır, şeker bayramı değildir. Zira ramazana bu ismi veren Yüce Allah'tır. O kutsal ayın sonundaki bayram da Ramazan Bayramıdır. Bu tür değerlerimizi orijinal olarak korumamız gerekir.

Bayramların toplum hayatımızda çok özel ve güzel yeri vardır. Çocuklar, gençler, yaşlılar her kim olursa olsun bayramı iple çeker. Bayramlık elbiseler, ayakkabılar bizim için önemlidir. Çocukluğumuzda onları yatağımızın yanı başına koyardık. Şunu da belirtmeliyim ki dini bayramlarımızı sadece bir tatil anlayışı ile geçirmek asla doğru değildir. Anne ve babalarımız, akrabalarımız, aile büyüklerimiz, doğup büyüdüğümüz, çocukluğumuzu yaşadığımız yerler bizi özlüyor ve bekliyor. Kapısı sık sık açılmayan yaşlı komşular bizim gülen yüzümüze hasret. Mezarlarımız, camilerimiz bizi bekliyor.

Bayramlar sevgi ve saygının arttığı, dargınlıkların sona erdirildiği, yetim, yoksul ve yardıma muhtaç insanların sevindirildiği kutsal zaman dilimidir. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde: 'Allah katında en faziletli amellerden biri de bir mümini gönülden sevindirmektir.' buyuruyor. Bayramlar tam da bu iş için çok önemli bir fırsattır.

Her insanın hayatında yaşadığı ve asla unutamadığı acı ve tatlı günleri, hatıraları vardır. Çocukluğumda babamla bayram namazına camiye gidişimizi, o bayram için günler öncesinden alınan bayramlık giysilerimizi, namazdan sonra (bizim evimiz dede ocağı olduğu için) tüm akrabalarımızla kahvaltı yapışımızı asla unutamıyorum.

İnsanları, toplumları kaynaştıran, millet olma şuurunu ortaya koyan bayramların önemi çok büyüktür. Bu yıl bölgemizde ramazan günlerin en uzun olduğu bir zamana denk gelmesine rağmen güzel geçmiştir. Havaların da çok sıcak olmaması oruç tutan müminler için bir lütuf olmuştur. Camiler cemaatle, gençlerle, çocuklarla şenlenmiş, mukabelelerle, hatimlerle Ramazan ayının Kur'an ayı olduğu bilinci ortaya konmuştur.

Fitre. Fidye, zekat ve sadakalarla yardımlaşma, kardeş olma erdemliliği gösterilmiştir.

Ramazan dolayısıyla Allah'ın emrine icabet ederek oruçlarını gönül huzuru ile tutanlar, sağlıklarının zekatını vermiş, şükrünü eda etmiş ve ben müminim sözünde samimi olduklarını göstermişlerdir. Az da olsa açıktan oruç yiyenler, ramazana saygı göstermeyenler de olmuştur. Bu yanlış davranışı sergileyenlerden en az gayr-i Müslim'in Müslümanın orucuna gösterdiği saygıyı göstermelerini beklemek hakkımızdır. Yüksekokulda okurken bir hocamızın 'Benim Müslüman olmayan bir komşum var. Balkonu tam evimizin karşısında. Balkonda yemek yemeyi ve çay içmeyi çok severler ama ramazan oldu mu bir ay onları balkonda yemek yerken göremezdiniz.' derdi. Saygı medeni insanın en güzel ve özel özelliğidir.

Ramazan bayramında tanıdığımız tanımadığımız herkesle bayramlaşalım.

Anne baba ve akrabalarımızı, komşularımızı, hastaları ziyaret edip dualarını alalım.

Kabristanlıkları ziyaret edelim. Buraların ziyaret edilmesi bize çok şey kazandırır. Allah Resulü bir hadislerinde: 'Demir paslandığı gibi insan kalbide (gönlü) paslanır.

  • Allah Resulüne sordular:
  • Kalbin pasını giderecek cila nedir?
  • Allah'ın resulü buyurdular ki;
  • Kur'an-ı Kerimi okumak, ölümü tefekkür etmek.'

Dargınların barıştırılması da bayramda yapılabilecek en güzel işlerden biridir.

Zira Yüce Allah (c.c) Kur'an-ı Keriminde: 'Din kardeşlerinizin arasını düzeltin.' Buyuruyor. Bayramlar bu konuda önemli bir fırsattır.

Son olarak şunu ifade etmek isterim. Her yıl bayramlarda ciddi sayıda insanımızı trafik terörüne kurban veriyoruz. Sevinç günlerimiz kabusa, acıya, gözyaşına dönüşüyor. Bayram dolayısıyla araç kullanacaklara diyorum ki; 'Aman dikkat! Kurallar bir defa lazım olur tam lazım olur. Yedekte canımız yok. Geç geldi desinler, gelemedi demesinler.'

Herkese gönlünce güzel bir bayram diliyorum.

Veysel ÇAKI

İl Müftüsü