Yüzme sporu beden gelişiminin sağlandığı temel sporlarından biridir. Tüm vücut kaslarının kullanıldığı bu spor dalı, su direncine karşı yapıldığı için kas kuvvetine ve genel dirence önemli katkılarda bulunmaktadır. Erken yaşlarda başlama olanağı olan birkaç spordan biri olması ve insan doğasına uygunluğu nedeniyle yüzme sporu vücut disiplinini de koordine etmektedir.
Sporda saldırganlığı azaltan ve yarış ortamında çok çalışanın başarılı olacağı bu spor dalına, kişinin bakışı ve yaklaşımı çok önemlidir.
Ancak tüm bu özelliklerine rağmen insanlar, denizden ve havuzdan uzak, korkak bir yaşamı tercih ederler. Sudan korkma (hidrofobi) bu uzaklığın başlıca sebebidir. Bu korku kendi kendimize, beynimizde yarattığımız ve kendimizi inandırdığımız bir korkudur. Su korkusunun temelinde, nefes alamamak, sudan çıkamamak, boğulmak gibi kişinin iç dünyasındaki türlü inançlar neticesinde korku kaçınılmaz olur. Akrabamızdan, arkadaşlarımızdan, komşumuzdan duyduğumuz onlara ait olumsuz deneyimler, bizimde böyle bir inanca sahip olmamıza sebebiyet vermektedir.
Bir fobinin üstesinden gelmek o kadar da zor bir uğraş değildir. Korkulan durum, kişinin karşısına aşamalı olarak tekrar çıkartılmalı ve geliştirici yöntemler ile bunun aşılabileceği konusunda kişi ikna edilmelidir. Sudan korkan bir çocuğu havuzdan çıkarmak yerine küçük molalar vererek tekrar suya alabilmek bu anlamda doğru bir davranış olacaktır. Bu yüzleşme, korkan ile korktuğu olayın daha çok bir araya gelmesine ve zamanla bu duruma olan aşinalığın kişi de yaratacağı özgüven ve tecrübe ile zaferi beraberinde getirecektir. İstekli ve uyumlu olanlarda süreç daha hızlı gelişecektir.
YÜZME ASLA FOBİ DEĞİL, AKSİNE EN GÜZEL HOBİ'dir.
O halde işinin ehli çalıştırıcılar ile bir araya gelip, bu korkunun yenilmesine yönelik çalışmalar, sonucu acı sonla biten hikayeler yerine, mutlu, zinde ve sportmen bir kimlik ile hayatımıza devam etme şansını yakalamamıza yol açacaktır.1 saatlik bir yüzme antrenmanında yaklaşık olarak 520 kalori harcayacağımızı düşünürsek, vermekte zorlandığımız kilolarımızdan kurtulmak bu anlamda çok daha kolay olacaktır. Kalp hastaları içinde tercih edilebilecek ideal sporlardan birisidir yüzme. Ayrıca spor salonu (fıtness) ve koşuya nazaran yüzme 3-5 kat daha fazla kalori yakımını sağlayacaktır. Suda yapılan egzersizlerin, karaya oranla vücuda etkisinin çok daha fazla olduğu hekimler tarafından da dile getirilmektedir.
Ülke çapında yeri ve ismi olan Samsun Yüzme camiasının bir ferdi olarak, sizi, evlatlarımızı ve ailelerinizi havuzlarımıza bekliyoruz. Bu sayede yapacağımız çalışmalar ile elde edeceğiniz deneyimler ve geliştireceğiniz kabiliyetler, sizlere daha güzel ve daha anlamlı bir hayatın kapısını aralayacaktır.
Yeni insanlarla tanışmanıza fırsat tanıyan yüzme; hayatınız boyunca birlikte olacağınız dostlukların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Stres ve gerginliği gözle görülür bir şekilde azaltan yüzme, enerjinizin yenilenmesine de fayda edecektir.
Suyun etkileyici dünyasını deneyimlemeniz dileğiyle.