Sporda başarıya ulaşmanın tek yolu altyapıya önem vermek, sistem oluşturmaktır.

Alt yapıda iyi sonuca ulaşabilmek için de; antrenör, tesis, proje, ve zaman kriterlerinin birarada olması gerekir. Ancak öncelik yetenek seçimi yani sporcudur. Ondan sonra eğitici tesis ve organizasyon gelir. Profesyonel düzeyde oynama fırsatı da verilmeli. CİES'in Ekim 2017 araştırma raporuna göre Türkiye Avrupa'nın 31 liginde en çok gurbetçi yabancı futbolcu kullanan ikinci ülke konumunda.
Süper Lig'deki futbolcuların %82'si altyapı eğitimini Türkiye dışında olan oyunculardan oluşuyor. Yine araştırmaya göre alt yapıda başarılı olmamamızın nedeni:
1- Öncelikle altyapı antrenörlerinin çocukların motorik özelliklerini bilmesi ruhsal yapılarını çözebilen uyum sağlayan kişiliğe sahip olması.

2- Altyapıda sporcu temel ilişkileri olan sürat çabukluk kuvvet esneklik dayanıklılık ilkelerini iyi bilmek ve uygulayabilmesi.

3- Atletizm ve cimnastiği iyi bilmesi
A-koşuda koordinasyonu sağlayabilme B-vücudun esnekliğini geliştirebilme.

4-Altyapıda çalışan antrenörlerin sürekli seminerlerden geçirilmesi yeni tekniklerin izlenmesi saha uygulamalarının yapılması gerekir.

5-Eğitim sisteminin sporu yapmayı engellemesi sporcuların antrenman yapabilme zamanlarının kısıtlı olması.

6- Eğitim ve öğretime önem verilmesi(Özel ders kurslar gibi)

7-Tesislerin yetersizliği antrenmana saatinde yığılmaların olması.

8-Tesislerde yeterli metaryallerin olmaması.
Avrupa'da ve Dünya'da sporda başarılı olan ülkelerin bunları çözmüş olması alt yapıdaki düzenden gelmektedir. Başarının sürekli olabilmesi için; Altyapının sağlam olması gerekmektedir.
Bunun içinde iyi bir sistem ve planlama oluşturulmalıdır.