19 Mayıs ilçesinin Kösedik köyü (mahallesi.)
Kösedik ;Nebiyan dağının hemen eteğinde büyük bir köy (Büyük şehir yasasına göre mahalle oldu.)
Hani şairin dediği gibi "orda bir köy var uzakta / Gitmesek de gelmesek de / O köy, bizim köyümüzdür" denebilecek bir köy değil Kösedik. İlkokulu , Ortaokulu olan kalbalık ender köylerden biri. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı, organik sebze ve meyve bahçelerinin olduğu , doğal süt ve süt ürünlerinin bulunabildiği, kuru fasulye, elma- armut pekmezi, tereyağı ve çökelek peynirin köylüden satın alınabildiği yüksek rakımlı ama yukarıdan denizi gören ve deniz rüzgarını alan bir köy (mahalle) Kösedik.
Kösedikte birde müze var. Kahve-Müze. Okulların tam karşısında, ana yol üzerinde bir kahvehane ve bu kahvehanenin içinde bir köy müzesi var.
On gün önce bir kaç arkadaş Nebiyan Dağına çıkarken , yolun sol tarafında küçük tabelada
MOLA KAHVE -MÜZE yazısını görünce durduk.
Önünde ki fındık bahçesi, yolun kenarında çay döken bir demlik ve çay bardakları maketi, bir Anadol taksi, kağnı ve büyük çamur fıçısı v.s kütük sehpalar ve oturaklarla otantik bir mekan haline getirilmiş.
Kahveye girildiğinde nereye bakarsan bak, yerel kültürün geçmişten günümüze kullanılmış ve kullanılmakta olan her türlü araç, gereç ve eşyasını görebiliyorsun. Neler var diye sormayın gidip görmek en güzeli. Bir müze de nasıl bir düzen varsa bu müzedede var. Eşyaların yerleştirilmesi, sergilenmesi,düzeni, bakımı her şey mükemmele yakın.
Müzenin kurucusu Köy sakinlerinden Kibar Bey . Kibar Mehmet Atalar. Kahveyi yaptıktan sonra , kahvecilik yaparken eski eşyaları, antika olan ve bugün kullanılmayan yakın zamanın eşyalarını, araçlarını gereçlerini de "ileri de antika olacaklar" anlayışıyla toplamış , toplamaya da devam ediyor.
Sonra müzeyi Kahve hanenin içinde kurmuş. Müze olduktan sonra, orayı gören hemen herkes bulduğunu getirip bağışlamış. "Bu anlayış benim işimi çok kolaylaştırdı" diyor Kibar Bey. Ve "eşya bağışı kabul edilir" diye de ekliyor.
Sonra nefis bir köy kahvaltısı ve ardından tadına doyum olmayan bir çay.
Ve Kibar Bey'le doyumsuz bir sohbet.
Yerel kültür, bozulmamış bir doğa ,temiz hava, çay ve sohbet.
Sonra Nebiyan dağına hareket. Karlı Kayın Ormanında yürümek...
Günü birlik harika bir gezi.
Daha güzeli ? İşte onu bilemem.