Samsun bir nevi özel tiyatrolar cenneti sayılabilir. Özel tiyatrolar bakımından kentimizin hayli zengin olduğu söylenebilir. Bu tiyatroları ve yaptıklarını köşemde sık aralıklarla anıyorum. Her yıl olduğu gibi bu yıl da misafir grupların yanı sıra yerel grupların da ücretsiz sergiledikleri oyun ve gösteriler, hayli ilgi gördü.

Bu güzel gelişmelere denk gelen bir rastlantı da o gün sunduğumuz filmin de günün anlam ve önemini en iyi biçimde yansıtmasıydı. Afife Jale'yi gösterdik Samsun Sinema Topluluğu'nda. Tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadını. Onun dirençli, ama hazin hayatını izledik Müjde Ar'ın yorumuyla. Bir kere daha Türkiye'de sanatçı olmanın zorluklarını andık. Gerçekten de hem kolluk kuvvetlerinin yarattığı baskılar, hem zorlu hayat mücadelesinin getirdiği ruhsal ve bedensel arazlar, bu Türk sanatına çok şeyler katmaya aday sanatçıyı gencecik yaşta alıyordu aramızdan. O çürümeye yüz tutarken yıldızlaşarak onun yerini alan Cahide Sonku da ileride onun kaderini paylaşacaktı.

Neden böyledir, bir ülke hani Atatürk'ün el üstünde tutmamız gerektiğini sıklıkla vurguladığı, insanları eğlendirirken düşündüren, onlara tekrar tekrar insan olduklarını hatırlatan böylesi savaşçı, yılmaz insanları neden pamuklarda saklamayız da her fırsatta canlarından bezdiririz?

Ama Samsun'lu tiyatrocular yılacak gibi değiller. Yeni yeni oyunları karşımıza çıkarıp durmakla kalmıyor, kendi seyircilerini de yaratıyorlar hız kesmeden. Dilerim bu şevk onları asla terk etmez. Dilerim tiyatrolar asla kapanmaz bu şehirde…

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Ted Kotcheff imzalı, 1971 tarihli Wake in Fright. 3 Nisan Çarşamba akşamı, 19.30'da. Oğuzhan Ay arkadaşımız sunacak. Tüm sinemaseverleri bekleriz.

Samsun'da sanat var!