Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı artmasıyla ortaya çıkan, bunun sonucunda kişinin sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olan komplike bir rahatsızlıktır.

2015 yılında bilim adamları bir araştırma yapmış. Dünyada 108 milyon çocuğun ve 604 milyon erişkinin obez olduğu açıklanmış. Aynı yıl içinde dünyada 4 milyon kişi obeziteye bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetmiş. Şu rakama bakar mısınız? Gerçekten korkunç.

Türkiye'de de her 5 kişiden biri obez. Yani, nüfusun yüzde 20'si.

Ülkemizde 1980'den 2015'e kadar erkeklerde obezite yüzde 11'den yüzde 21'e, kadınlarda ise yüzde 21'den yüzde 35'e yükselmiş.

Çok yiyoruz ve ölçüsüz yiyoruz. Sonra da bir şey yiyemez hale geliyoruz.

Her insanın hayatta yiyeceği miktar bellidir. Mesela; 70 yıl ömrü olan kimsenin, bu süre içinde ne kadar et ya da şeker tüketeceği bellidir. 35 yaşına kadar bütün hakkını yiyip bitirirse, 35'inden sonra doktor yasaklar, yiyemez. İşin formülü bu kadar basit. Öyleyse; azmadan yemek, azar azar yemek lazım.

Ayrıca, spor yapmak lazım. Spor yapmayan insan; çöpleri toplanmayan şehre benzer. Spor yapmadığın her gün çöpler birikmeye devam eder. Ne kadar geç başlarsan, etrafı temizlemek o kadar güçleşir.

Biraz dikkat…