19 Mayıs 1919, Samsun için özel bir tarih. Milli Mücadelenin meşalesinin ilk yakıldığı şehir. Samsun, 19 Mayıs denildiğinde Türkiye'de akla gelen ilk şehir.

Her yıl bu tarihte Samsun başka olur. Ama bu sene bambaşka. Milli Mücadelenin 100. Yılı kutlanıyor. Aylar öncesinden yapılan yoğun hazırlıklar, günler öncesinden başlayan kutlamalar 19 Mayıs Pazar günü zirve yapacak. Hazırlıklar tamam. Şehirde kuş uçurtulmuyor. Giriş çıkışlar didik didik ediliyor.

Güvenlik güçleri alarm da. Emniyetteki tüm izinler kaldırıldı. Şehir dışından yoğun bir ilgi var. Küçüğünden büyüğüne oteller tıka basa dolu. Ücretler tavan yapmış durumda. Samsunda resmi olarak ilan edilmemiş Olağanüstü Hal uygulaması var. Allah güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin, her şey huzur içinde geçsin.

  1. yıl dolayısıyla parti liderlerinin de Samsun'a gelecek olması, hem ilgiyi hem de güvenliği en üst seviyeye taşıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tahminen 14.00 sularında Tütün İskelesinde halka hitap edeceği ana programa parti liderlerini de davet etmesi, bu davete liderlerin olumlu cevap vermesi Samsun'da bir ilki yaşatacak. Bu görüntüye bu ülkenin çok ihtiyacı vardı. Bu görüntüyü millet her daim görmek istiyor, sadece yarınlık değil. Bu ülke, kavgadan, gürültüden, itişmeden, didişmeden çok çekti. Bu davranışlar bu ülkede kin tohumları ekti. Unutmayalım ki, bugüne kadar ne çektiyse de millet çekti.

Programlar, ziyaretler, gösteriler, iftarlar… Herkes için yorucu ve yoğun bir gün olacak. Samsun böylesini ilk defa yaşayacak. Şehirde pek çok cadde ve sokak trafiğe kapanacak, güzergahlar değişecek. Tavsiyemiz, vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmaması. Hem kendi mağduriyetlerini önlemiş, hem de görevlilerin işini kolaylaştırmış olurlar.

Yarın için tek dezavantaj hava durumu. Gök gürültülü sağanak yağmur bekleniyor, dikkat.