Sinemaya köşe yazılarımda sıkça değiniyorum. Bunun nedeni sadece benim sinema yazarlığı da yapmakta olmam değil, geçmiş yazılarımda da sıklıkla vurguladığım gibi, Samsun'un önünü açacak ekonomik unsurlardan birinin, hatta en önemlilerinden birinin sinema olduğuna inanmam.

Samsun tarihinde sanatın her zaman önemli bir yeri olmuş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde sinema İstanbul'a geldiği tarihle neredeyse eşzamanlı olarak gelmiş Samsun'a. Kısa zamanda da kentin neredeyse bütün mahallelerinde yazlık, kışlık sinemalar açılmış. Şu anda Samsun'da bir sinema binasının bulunmayışı bu sanatın ilimizdeki geleceği için bir umutsuzluk nedeni teşkil etmemelidir. Bu sinema endüstrisindeki bir dönüşümün neticesidir sadece.

Samsun kısa film yapan çok sayıda genciyle müthiş bir potansiyel barındırmaktadır bağrında. Bu gençlerin ayrı ayrı gerçekleştirdikleri faaliyetlerde oluşturdukları enerjinin bir sinerjiye dönüştüğünü getirin gözünüzün önüne. Bir başına on dakikalık bir film üretme gücüne sahip olan on genç kısa filmci, kentin de desteğiyle bir buçuk saatlik bir uzun metrajı kotarabilir. Bu durum kent için yeni, farklı bir üretim sürecinin başlangıcı olur. Türkiye'de özellikle Ege'deki pek çok belediye doğal platolarını kullandırarak ve buralarda üretilen filmleri festivallerinde göstererek hatırı sayılır gelirler elde ediyorlar. Samsun elindeki potansiyelin farkında değil.

Biz, Samsun Sinema Topluluğu olarak, Haziran gösterilerimizden birini kısa filmlere ayırdık. Sonraki aylarda da zaman zaman gösterim filmlerimizin yanında birer kısa film göstererek insanlarda bir alışkanlık yaratmaya ve Samsun'da kısa film yapan dostlarımızı da böylece daha da cesaretlendirmeye çalışacağız. Bu çalışmalar umarız ki Samsun'da yeni yeni gençlerin kısa filmcilik üzerinden sinema sanatına ilgi duymasına aracı olur.

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz Çarşamba gösterimlerimize bayramdan dolayı bu haftalık ara veriyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni yeni sürprizlerle faaliyetlerimize devam edeceğiz.

Samsun'da sanat var…