TÜİK açıkladı. Bu ülkede 15 ile 24 yaş aralığındaki gençlerin dörtte birinin okulu da, işi de yok. Genç işsizlik 7,5 puan artarak yüzde 25.2 ye ulaştı. Yani her 100 gençten 26'sı işsiz. Genel olarak işsizlik oranı ise yüzde 14.1

Bu çok vahim bir tablodur. Ülkenin geleceğini karartan bir büyük tehlikedir.

TÜİK'in açıkladığı diğer verilere de bakalım. 2019 Mart dönemi 11,6 milyon gençten okulu ve işi olmayan genç sayısı 4,54 milyon kişi. Genel işsiz sayısı 7 milyondan fazla. İstihdam ise bir önceki aynı aya göre 704 bin azalmış. Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 19.8 ( bana göre yüzde ellinin üstünde)

Bunlar resmi rakamlar. Ve bunlar kayıtlı olan yani iş istiyorum deyip İŞ-KUR'a başvuranları gösteren rakamlar. Anlaşılan o ki; resmi olmayan işsizlik oranı yüzde otuzlara dayanmış durumda. Günümüzde üniversiteyi bitirmiş her iki gençten biri iş bulamıyor. Bulanlar da: Ya asgari ücrete zorunlu evet diyor veya iş güvencesinden yoksun ve sendikasız olarak çalışmaya mahkûm olmayı kabul ederek, iş bulabiliyor. Ön lisans hava cıva. Lisans yetmez oldu artık. Yüksek lisans eh işte, doktora olur ama ücret az kabul edersen?

Okuyamayan ve de iş bulamayan gençler kaderlerine terk ediliyor. Bu gençlerin işleri de, aşları da, sosyal güvenceleri de yok. Çoğu ailelerinden kopuk, gelecekten umutsuz, her türlü riskin ve tehlikenin girdabında, açlık ve sefalet içinde horlanarak, itilerek, aşağılanarak suça itilmekte, hırsızlık ve gasp çetelerinin, uyuşturucu ve fuhuş baronlarının, illegal terör örgütlerinin kucağına zorlanmaktadırlar.

İşte kayıp gençler bunlardır.

Bu gidişle, bugün okutamadığımız ve iş bulamadığımız 4,54 milyon gencin gelecek yaşamlarındaki ikamet yerleri sokaklar, hapishaneler, akıl ve ruh sağlığı hastaneleri olacak. Bu gençlere sahip çıkmazsak!!! Bu gençler, önce aileleri için, sonra mahalleleri sonunda da yaşadıkları kentler ve ülkemiz için tehdit olan kişiler olacak. Kimi hırsız, kimi cani, kimi terörist, kimi de umutsuzluğun girdabından kurtulamayıp canlı bomba olarak haberlere konu edileceklerdir.

O gün yaşandığında eyvah demek çözüm olmaz. O zaman 'biz ne yaptık' diye feryat etmek sonucu değiştirmez. Devletin resmi kurumu diyor ki; Bu ülkede 'kayıp gençler' var. Hem de 5 milyon dört yüz bin genç.

Ben de diyorum ki: Bu gençleri bulmanın ve kazanmanın tek yolu ise onları okullu yapmak ve onlara iş vermektir.