Bazı şeylerin değerini onlara sahipken bilemediğimiz çok olmuştur. Belki o sıralar ön planda olan kaygılarımız, hobilerimiz, tasarılarımız nedeniyle; belki de'' nasıl olsa elimizin altında, her zaman ulaşabiliriz'' deyip önemsemediğimiz için. Aradan yıllar geçince e skiden sahip olduğumuz değerlerin farkına vardığımız, "nasıl böyle bir değeri zamanında takdir edememişim'' diye hayıflandığımız çok olmuştur. Değerini bilemediğimizi düşündüğümüz değerler arasında önemli bir yer tutan Kentimiz de zamanla büyük değişimler geçirdi.

Belki bütün kentler bu kaçınılmaz değişimi yaşıyor; ama bazıları eski siluetini, yapılarını, hepsinden daha önemlisi ''ruhunu'' koruyabiliyor gibi geliyor. Belki de bu dıştan bakınca öyle.

Samsun tarihsel önemi olmasına karşın, ülkemiz tarihindeki en önemli adım olan 19 MAYIS 1919 da ATATÜRK'ün çıkış, MİLLİ MÜCADELENİN BAŞLANGICI dışında kitaplara girememiş kentlerden biridir. Samsun tarihi, geçmişteki yaşamı, yeri, özellikleri hiçbir öğretim programında yer almaz.

Toksikoloji Tarihi denince ilk akla gelen isim Mithradates VI Eupator Samsun'da yaşamış Pontos İmparatorudur ama çoğumuz bunu bilmeyiz. İkiztepe, Dündartepe, Amisos Mozaikleri, deniz kıyısındaki Samsun Kalesi. Kale Mahallesi diye bir mahallemiz vardır ama, niçin bu ad verilmiştir, gerçekten Samsun Kalesi var mıydı, varsa neredeydi?

Samsun Milattan Önce 5. Yüzyılda önemli bir kent. Antik çağlarda Mezopotamya'ya kadar uzanan bir yolun başlangıcı. Antik kalıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kırım ve Rusya ilişkileri, tütün üretimi ile birlikte önemi giderek artan kentin tarihi, geçmişi incelenip açığa çıkartılmayı bekliyor....

Tarih kitaplarında okutulandan farklı olarak değerlendirilmesi gereken kentin sivil bir tarihi vardır. Kentin yapıları, folkloru, kültürel gelişimi, kentte cereyan eden siyasi gelişmeler, dili, müziği, sporu, okulları, önemli insanları, ilginç kişilikleri, belleğimizde yer eden alışkanlıklar, söylemler… Bu boşluğu SAMSUN YEREL TARİH GRUBU ve benzeri SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI doldurmalıdır.

Kuzguna yavrusu güzel görünürmüş örneğinde olduğu gibi biz de bu kentte yıllardır yaşayan, birçok anıyı biriktirenler olarak kentimizi Samsun'umuzu Karadeniz'in incisi, Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri olarak değerlendirmekten kendimizi alamıyoruz. Hatta bu konuda öylesine iddialı düşünmekten kendimi alamıyorum ki; filmlerden aşık olduğum rüyalarımın kenti, bir ara gidip sokaklarında turladığım San Fransisco'nun en büyük rakibinin Samsun olduğunu her ortam da dile getirmeden duramıyorum. Aynen orada uygulanan kentleşme politikaları burada da uygulanabilseydi belki Samsun dünyanın önemli kültür, turizm merkezlerinden biri olabilirdi.

Sahil kentiydi Samsun. Denizin kıyısındaydı. Birçok iskelesi, plajı vardı. Fener plajında, Matosyon'da kadınlı, erkekli denize giriliyordu. Bizdeki Toraman Tepe, Cedit Mahallesi, Zeytinlik Mahallesi, Selahiye, Hançerli Mahalleleri, Toptepe ve Canik hiç de es geçilemeyecek güzelliklere sahip. Hele bir gün Mert Irmağı kıyısında kuşların uçuşunu fotoğraflarken ve sonrasında da fotoğraflara bakarken ''Venedik, Bruge, Porto gibi bir kent olabilecekken TOKİ Konutlarını ırmağın dibine kadar dizip, kenti Çin Seddi ile kuşatmış olduğumuzu görmem-idrak etmem beni ne kadar üzdü anlatamam. Zararın neresinden dönülürse kardır deyip bundan sonra daha özenli olmalıyız diye bir teselli yaratmaya çalışıyorum. Bunun yanında kentimize kazandırılan yeşillikleri, deniz kıyısındaki parkları ve bunların çoğaltılmasını da es geçmemeye çalışıyorum.

Ayrıca hayran olduğumuz, imrendiğimiz kentlerin sakinleri de acaba bizim gibi mi düşünüyorlar?

Teselli dedik ya.

Bu güne kalan değerler ortaya konmalı, korunmalı. Bunun yanında da gelecekte bu kentte yaşayacak insanlara; gelişmeye açık, insancıl değerlere önem veren, çevreyle uyumlu bir kent bırakma yönünde adımlar atılmalıdır. Unutulmamalı ki gelecekte okunacak tarih bu gün yazılmaktadır.

Bütün bu anlattıklarımın ışığında

-SAMSUN'UN TARİHİ,

-SOSYAL YAŞAMI,

-SAMSUN'UN ÖZELLİKLERİNİ YANSITAN -BELLEĞİMİZDE YER ALAN YAPILARI,

-MÜZİK VE EĞLENCE YAŞAMI, SİNEMALARI,

-SPOR ETKİNLİKLERİ-FENER STADI-KOREN-KUMLUK-KİREÇTEPE,

-HASTANELERİ, ESKİ DOKTORLARI,

- İLGİNÇ, UNUTULMAMASI GEREKEN KİŞİLERİ ve benzeri konuları gündeme getirip anılarınızı-anılarımızı tazelemek, belki de

gözyaşları için yazılara başlıyoruz......

NOSTALJİ GÜZEL AMA BİR YERE KADAR.....