Başkan İbrahim Sandıkçı: “Canik’te eserlerle dolu bir döneme daha imza atacağız” Başkan İbrahim Sandıkçı: “Canik’te eserlerle dolu bir döneme daha imza atacağız”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Üniversitemiz Ballıca Kampüsünde gerçekleştirdiği ziyarette Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın'dan üniversitemizin gelişimi hakkında bilgi alarak akademisyenlerimiz ve idari personelimiz ile söyleşide bir araya geldi.

Gerçekleşen programa Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, 25, 26 ve 27. Dönem Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aktaş, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Mangan, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatma Ünal, Kavak Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bilal Sungur, akademik ve idari personeller katıldı.

Prof. Dr. Özvar Öğrencilerle Buluştu

Prof. Dr. Özvar, ziyareti boyunca Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Teknoloji Tasarım Atölyesi gibi farklı akademik birimleri detaylı bir şekilde inceledi. SHGM tarafından onaylı SHY-145 ve SHY-147 yetkili Uçak Bakım Onarım hangarları ve Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Özvar'a, dönüşüme tabi tutulan tütün kurutma depolarını gezdiren Rektör Aydın, bu yapıların çeşitli akademik ve araştırma merkezlerine dönüştürülme süreci hakkında bilgiler verdi. Prof. Özvar ayrıca Samsun Üniversitesi TEKNOFEST yarışmalarında katılan takım öğrencilerinden, ödül alan projelere dair detaylı bilgiler alarak, AR-GE çalışmaları ile ilgili önerilerde bulundu. YÖK Başkanı Prof. Özvar, Asmaaltı Öğrenci Merkezinde Tıp Fakültesi öğrencilerinin “İnsanlığa Beyaz Çağrı” sloganıyla İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği soykırım vahşetine dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri fotoğraf sergisini gezerek, öğrencilere destek verdi.

Samsun Üniversitesi Bilim ve Eğitim Alanında Önemli Bir Merkez Oldu

Asmaaltı Öğrenci Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesinin bu yıl 6. kuruluş yılını kutlayacağına işaret ederek, üniversitenin gelişim sürecine dair bilgi paylaşımında bulundu. Rektör Aydın konuşmasında şu bilgileri yer verdi: “Değerli katılımcılar, bugün burada Samsun Üniversitesinin akademik ve idari başarılarını sizlerle paylaşmaktan büyük bir onur duyuyorum. Üniversitemiz, her geçen gün daha da güçlenen bir akademik kadro ve artan öğrenci sayısı ile bilim ve eğitim alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Üniversitemizde toplam 413 akademik personel görev yapmaktadır. Bu kadronun içerisinde 48 profesör, 77 doçent, 143 doktor öğretim üyesi, 68 öğretim görevlisi ve 77 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bu sayılar, üniversitemizin akademik derinliğini ve eğitimdeki çeşitliliğini göstermektedir. Öğrenci sayımız ise toplamda 7300’e ulaşmıştır. Bu öğrencilerimizden 1041'i önlisans, 5411'i lisans ve 788'i lisansüstü programlarımızda eğitimlerine devam etmektedirler. Üniversitemizde şu anda 12 önlisans, 25 lisans ve 26 lisansüstü program olmak üzere toplam 63 farklı program sunulmaktadır. Lisansüstü programlarımız arasında 4 tezsiz yüksek lisans, 17 tezli yüksek lisans ve 5 doktora programı bulunmaktadır. Bilimsel araştırma faaliyetlerimiz kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen 21 projemiz bulunmaktadır. Bunlar arasında 4 TÜBİTAK 1001, 4 TÜBİTAK 1002, 5 TÜBİTAK 3501, 3 TÜBİTAK 2218, 2 TÜBİTAK 2237 ve 3 TÜBİTAK 4004 projeleri yer almaktadır. Ayrıca, öğrencilerimizin yürüttüğü TÜBİTAK 2209 öğrenci araştırma projelerinde de büyük bir artış gözlemlemekteyiz. 2020 yılında 7 olan bu projeler, 2023 itibarıyla 182, toplamda 430 projeye erişmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği ve TÜSEB ile iş birliklerimiz çerçevesinde toplamda 5 projeyi başarıyla yürütmekteyiz. Bu veriler, Samsun Üniversitesinin akademik ve bilimsel anlamda gösterdiği üstün performansı ve potansiyelini ortaya koymaktadır. İnanıyorum ki, bu başarılarımız gelecekte de artarak devam edecek ve üniversitemiz, ulusal ve uluslararası alanda daha da güçlü bir konuma ulaşacaktır.”

Rektör Aydın, “Üniversitenin 6 yıllık gelişiminde mimar hocalarımızın da desteğiyle sürdürülebilir bir kampüs inşa etmeye gayret ettik. Bu gayretin bir sonucu olarak Ballıca Kampüsümüzdeki eski tütün kurutma depolarını fakültelere, öğrenci merkezlerine, spor tesislerine, kütüphane alanlarına dönüştürdük ve dönüştürmeye devam ediyoruz. Yine bunun dışında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı CMDP kapsamında Samsun Teknik adı altında uçak teknisyeni yetiştirme programını tamamlayarak hayata geçirdik. İşletmede Mesleki Eğitim dersi ile öğrencilerimizin teorik bilgiyi pratik bilgi ile birleştirmesine imkân sunarak mezun olmadan istihdam edilebilmelerinin önünü açtık. Tıp Fakültemizin Eğitim Araştırma Hastanesi ile afiliye olması öğrencilerimizin eğitim kalitesinde çok önemli bir işlevi olmuştur. Ayrıca şehir hastanesinde yapılacak olan morfoloji binası da yatırım planına girdi, en kısa zamanda temelini atmış olacağız.” ifadelerinde bulundu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan Samsun Üniversitesine Övgü

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Samsun Üniversitesinin "şanslı" bir kurum olduğunu vurguladığı konuşmasında, üniversitelerin coğrafi konumlarının ve yerleşim yerlerinin önemine değinerek, "Bazı üniversiteler şanslı doğar ve büyür. Şanslı üniversiteler, güzel mekanlarda doğarlar. Samsun Üniversitesi de işte böyle bir şanslı üniversite. Samsun, Türkiye’nin en güzel vilayetlerinden biri ve hem Karadeniz'e hem de İç Anadolu bölgesine hitap eden stratejik bir konuma sahip." dedi. Özvar, Samsun Üniversitesinin kampüs yapısına dair övgülerde bulunarak, tarihi tütün kurutma depolarının eğitim yapılarına dönüştürülmesinin üniversite için bir şans faktörü olduğunu belirterek bu dönüşümün, üniversitenin akademik ve kültürel potansiyelini artırdığını ifade etti. YÖK Başkanı Prof. Özvar, üniversitenin akademik çekiciliğini ve eğitim kalitesini artırma konusunda yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, "Üniversitelerimiz, doğru adımlar atıldığında doğru şekilde gelişiyor. Samsun Üniversitesi de bu anlamda doğru adımlarla ilerliyor. Yapılan her yatırım, üniversitenin hem ulusal hem de uluslararası alanda daha cazip hale gelmesine yardımcı oluyor." şeklinde konuştu. Konuşmasında ayrıca, üniversitelerin öğretim üyeleri ve bilim insanları için cazip hale gelmesinin önemine değinen Özvar, "Üniversiteler cazip hale gelirse, güçlü ve kaliteli bilim insanları toplanır. Bunu çalışma koşulları, araştırma olanakları ve yaşam kalitesi gibi pek çok faktör etkiler." dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın konuşmasının devamında Samsun Üniversitesinin mevcut ve potansiyel avantajlarını ön plana çıkararak, Üniversitenin gelişimine yönelik stratejik planlardan ve vizyondan bahsetti. Prof. Özvar, akademik personel için sağlanacak lojmanlar, çocukların eğitimi gibi konuların bilim insanları için üniversiteyi daha cazip kılan faktörler olduğunu belirterek, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın öncülüğünde projelendirildiğini görmenin kendisini ayrıca mutlu ettiğini ifade etti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, araştırma ve öğretim kalitesini artırmanın yanı sıra, kültürel ve kurumsal gelişmelerin önemine de değinerek bilim insanları için destekleyici ve teşvik edici bir çalışma ortamının önemine işaret etti ve Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’a ve ekibine Samsun Üniversitesinin akademik üretkenliği ve yenilikçi projeleri destekleyen yapısından dolayı tebrik etti. Prof. Özvar, üniversitenin sadece ulusal değil, uluslararası bir araştırma merkezi olarak da önem kazanması gerektiğini vurgulayarak, bu vizyonun, üniversitenin gelecekteki başarısında kritik bir rol oynayacağını belirtti. Bu kapsamda, Samsun Üniversitesinin hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabetçi bir üstünlük sağlaması için stratejik alanlara odaklı gelişim gösterdiğini ifade etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşmasının ardından Samsun Üniversitesinde görev yapan akademisyenler ve idari personel, eğitim ve araştırma süreçlerine dair sorularını yönelterek önerilerde bulundular. Prof. Dr. Erol Özvar, akademisyenlerin ve personelin sorularını dinledi ve her birine detaylı yanıtlar verdi. Görüşmede özellikle eğitimde kalite standartlarının yükseltilmesi, araştırma imkanlarının artırılması ve üniversite içi iş birliklerinin güçlendirilmesi gibi konular üzerinde duruldu. YÖK Başkanı, üniversitenin akademik gelişimine katkı sağlayacak politikalar hakkında bilgiler vererek, önerileri dikkatle değerlendireceğini belirtti. Konuşmalarının ardından Rektör Aydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’a hediye takdiminde bulundu. Etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu. Prof. Özvar, program sonunda Samsun Üniversitesi Ar-Ge Dekanlığı bünyesinde kurulmuş Teknoloji Transfer ve Proje Ofislerini ziyaret ederek Rektör Aydın’dan ve üniversite yönetiminden bilgi aldı.

Editör: Arda KERSU