Bir Kaşık Domates Salçası ile Her Yemek Şahesere Dönüyor
Dolabın bir köşesinde kapağı yarım açık bir domates salçası duruyorsa sakın atma. O küçücük kaşık, bazen yemeği baştan yaratabiliyor. Artan salçayla neler yapılabileceğini görünce şaşıracaksın.
Çorbalarda Umami Etkisi
Bir kaşık salça, özellikle mercimek ya da sebze çorbalarına efsane bir derinlik katıyor. Salçayı yağla biraz kavur, sonra suyu ekle. Yemeğin rengi de tadı da bambaşka oluyor. Güveçte denersen o karamelize aroma evi sarıyor.
Makarna ve Soslara Küçük Dokunuş
Hazır marinara soslar kolay ama tatsız tuzsuz kalıyor. Bir tatlı kaşığı salçayı zeytinyağında kavurup eklediğinde sanki İtalyan restoranından çıkmış gibi oluyor. Şefler buna “sıcak lezzet katmanı” diyor, haklılar.
Barbekü Sosunda Gizli Malzeme
Barbekü sosu yaparken bir iki kaşık domates salçası eklemek fark yaratıyor. Üzerine biraz kahverengi şeker, sirke ve baharat… Evde kendi barbekü sosunu yapmak bu kadar kolay. Amerika’da yaygın ama bizde hâlâ az biliniyor.
Kore Mutfağında Sürpriz Etkisi
Kore usulü acılı tavuk yemeklerinde, gochujang biber salçasına biraz domates salçası karıştırmak mükemmel denge veriyor. Et suyunu daha tok yapıyor, tam restoran kıvamında.
Salata ve Marinelerde Yaratıcılık
Salata sosuna bir çay kaşığı salça ekle, göreceksin nasıl değişiyor. Zeytinyağı, sirke ve otlarla birleşince ferah bir yaz sosu çıkıyor. Etleri marine ederken de işe yarıyor; hem tatlılık hem asidite veriyor. Bolonez yaparken birkaç kaşık salça ekle, kıvam garanti!
Bir kaşıkla başlayan bu macera, dolaptaki o küçük kutunun hakkını veriyor. Artan salça artık dert değil, tam tersine mutfağın gizli yıldızı.