Elinizdeki nohutla neler yapılır ki? diyenlere gelsin bu tarif. Hani dolapta hep bir kavanoz nohut dururdu da ne yapsak karar veremezdik ya... İşte tam o an için.
Lezzetin Kokusu Evi Sarmıştı
Bir kere yapıldı mı, evde her açlık krizinde aranır olmuştu bu nohut köftesi. Özellikle et yemeyenler için şahane bir alternatifti. Ama açık konuşalım, et yiyen bile dönüp dönüp tekrar istedi.
Malzemeler Önceden Hazır Edilmişti
- 1 kavanoz haşlanmış nohut (400 gr)
- 1 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1/4 bağ maydanoz, 1/4 bağ dereotu
- 2 adet yumurta
- 5 çorba kaşığı un
- 4 çorba kaşığı galeta unu + 5 kaşık daha dışına
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 4 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1/2 çorba kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Mutfağı Dolduran Mis Gibi Baharat Kokusu
- Nohut, dörde bölünmüş soğan ve sarımsak robottan geçirilmişti. Ama tamamen püre değil, biraz dokulu kalmıştı.
- Maydanoz ve dereotu da eklendikten sonra tekrar çekilmişti.
- Robotun bıçağı çıkarılmış, işin el kısmına geçilmişti. Un, yumurta, galeta unu eklenmişti, elde yoğrulmuştu güzelce.
- Baharatlar ve azıcık biber salçası katılınca kokusu ortaya çıkmıştı iyice.
- Ceviz kadar parçalar yuvarlanıp galeta ununa bulanmıştı.
- Yağ kızdırılmış, köfteler önlü arkalı kızartılmıştı. Dışı kıtır, içi pamuk gibi olmuştu.
Sosla Servis Edilince Tadından Yenmemişti
Yanına yoğurtlu bir sarımsaklı sos, belki biraz … Kim neyi seviyorsa. Ama sade hali bile yeterince güzeldi.
Denedikten Sonra Ne Olmuştu?
Bir keresinde misafir gelmişti, elde et yok, hazır bi şey yok. Bu tarifle öyle güzel sofralar kurulmuştu ki kimse eksik aramamıştı. Dolapta kalan nohut kahraman olmuştu resmen.
Tarif Notu
Bu köfte fırında da yapılır, az yağlı tavada da. Ama ilk denemeyi klasik kızartma ile yapmak en iyisi. Kıtır kıvamı kaçmaz.