Soda mı Yoğurt mu? Böreği Çıtırtıyla Sevenlerle, Yumuşacık Sevenlerin Tartışması Derinleşmiş
Evde hazır yufkayla börek yapan herkesin aklını kurcalayan o soru: Soda mı yoğurt mu? Kimisi böreği ağzında kıtır kıtır ister, kimisi yumuşacık... İkisinin lezzet savaşı uzun zamandır sürüyor.
Çıtır Börek Sevenlerin Tercihi: Soda
Özellikle tepside börek yaparken iç harcı ne kadar güzel olursa olsun, o ilk ısırıkta gelen ses çok şey anlatır. Soda kullananlar bu konuda iddialı. Maden suyu, yufkanın katmanlarını ayırıyor, böreği kabartıyor, fırında güzelce kızartıyor. Üstelik iç harcın tadı da daha net hissediliyor. Ne zaman börek yapsam içine soda döken komşumun böreği hep kabarık olurdu. Denedim, işe yarıyor.
Yoğurtla Yapılan Börek Nasıldı?
Yoğurtlu sos kullananlar da az değil. Böreğin biraz daha yumuşak olmasını istiyorsan yoğurt, yumurta ve yağ karışımı iş görür. Kıymalı ya da peynirli börek yapıyorsan iç harcı yoğurtla daha uyumlu oluyor. Ama o çıtırtı biraz eksik kalıyor. Özellikle sabah kahvaltısında ya da çocuklara börek hazırlarken yumuşak olsun diyenler yoğurtu tercih etmiş.
Ne Zaman Soda, Ne Zaman Yoğurt?
Misafir gelecekse ve sunumu güçlü bir börek isteniyorsa soda ile yapılanlar daha havalı duruyor. Ancak akşam çayı yanına, şöyle bir oturmalık börek olacaksa yoğurtlu tarifler daha iç açıcı. Çıtır mı, yumuşak mı? Bu tamamen damak zevkine kalmış. Ama biri kabartır, biri yumuşatır, orası net.
Sos Karışımında Orta Yol Mümkün mü?
Yıllardır börek yapan anneler, ikisini karıştırarak kullandığında ortaya dengeli bir sonuç çıktığını söylüyor. Yani yarım çay bardağı soda, yarım çay bardağı yoğurt ile hazırlanan sosla börek hem biraz çıtır hem de çok kuru olmayan bir kıvama kavuşmuş. Denemeye değer.
Böreğin sırrı malzemede kadar pişirme süresinde de. Fırının ayarını kaçırınca en iyi tarif bile söner. Ama sos seçiminde tarafını seçmek sana kalmış.