Kurban Bayramı Öncesi Et Fiyatları El Yakıyor
Kurban Bayramı yaklaşırken, et fiyatları vatandaşı zor durumda bıraktı. Artan fiyatlar yüzünden birçok kişi gramla et almaya başladı. Kasaplar ise satışların durgunluğundan şikâyetçi.
Etin Kilosu Bin 500 TL’yi Gördü
İstanbul’daki kasaplarda en pahalı et kuzu pirzola oldu, fiyatı bin 500 TLye kadar çıktı. Dana kıyma 299 liradan başlayıp 630 liraya kadar ulaştı. İnsanlar tavuğa yönelirken, bazı kasaplar da et alamayan vatandaşlardan yakınmış.
Kasaplar İthalata ve Mera Hayvancılığına Diyor
Avcılar’da çalışan kasap Mustafa Artmaz, “Vatandaş artık kurbanlıklarını zincir marketlerden alıyor. Fiyatlar böyle devam ederse işimiz bitecek. İthal hayvan artmalı, mera hayvancılığına dönülmeli” diye konuştu.
Gramla Et Satan Kasaplar
Bahçelievler’de 40 yıldır kasaplık yapan Şaban Özçelik, “Kıyma kilosu 780 TL, gramla alan çok. 100 gram et 80 TL, bunu teraziye bile koymuyoruz, insanlar tadımlık alıyor. Tavuk bile 30-40 TL’lik isteniyor” dedi.
Marketler Kasapları Zorluyor
Özçelik, zincir marketlerin fiyatları düşürmek için baskı yaptığını ve bunun kasapların işini iyice zorlaştırdığını söyledi. Kasaplar, et satışlarının marketlerde durdurulmasını istiyor.
Kurbanlık Fiyatları Cep Yakıyor
Geçen yıla göre kurbanlıkların fiyatı %30-40 arttı. İstanbul’da büyükbaş hayvanlar 90 bin TL’den başlayıp 250 bin TL’ye kadar çıktı. Hisseli alımlar da yaygınlaştı, büyükbaş hisseleri 30-45 bin TL arasında değişiyor.