Ayçiçek yağı, ayçiçeği tohumlarından elde edilen, mutfaklarda en çok kullanılan bitkisel yağlardan birisidir. Hem yemeklerde hem de kızartmalarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Gelin hep birlikte Ayçiçek yağı nedir ve faydaları nelermiş , bir bakalım. Ana bileşeni linoleik asit ( omega- 6 yağ asidi). E vitamini açısından oldukça zengindir. Renksiz veya açık sarı renkte, hafif kokulu bir yağdır. Oda sıcaklığındaki hali sıvı halde bulunur.
Yemek pişirirken, et veya sote yaparken, kızartma yaparken, salataya konulurken sıklıkla tercih edilmektedir. TRAKYA AY ÇİÇEK YAĞI 5 LT FİYATI İSE 591, 36 TL'dir. Peki Ay Çiçek yağının faydaları nelermiş gelin bir bakalım.
AYÇİÇEK YAĞI FAYDALARI NELERDİR?
Ay çiçek yağı faydaları E vitaminidir. E vitamini sayesinde hücreleri serbest radikallere karşı korur.
-Kalp ve damar sağlığı için doymuş yağlara göre daha sağlıklıdır.
-Bağışıklık sistemini destekleyebilir.
-Cilt için nemlendirici etkisi vardır.
AYÇİÇEK YAĞI ZARARLARI VAR MIDIR?
Fazla tüketilirse omega-6 dengesini bozarak iltihaplanma riskini artırabilir. Aynı zamanda aşırı kızartmalarda trans yağ oluşabilir. Yüksek ısıda defalarca kullanmak sağlığa zararlı bileşenler oluşturabilir. Bu bileşenlere örnek olarak akrolein, serbest radikal. vs.
-Kolesterolü doğrudan artırmaz, ancak fazla miktarda tüketim kilo ve metabolik sorunlara neden olabilir.
Bu nedenle en doğru şekilde doktorlarınıza ve diyetisyenlerinize danışmak gerekir. Onların önerdiği ölçüde ve miktarda kullanmak daha doğru ve sağlıklı olacaktır.