Tarihi oluşturan olayların, mekanların ilki, millet beleğinde iz yapar. Bu izi silmek için fiziki unsurun yok edilmesi şeytanca tavırdır.

Bu sene Milli Mücadelenin başlatılmasının 100. Yılını hat ettiği gibi millet fertlerinde iz yapacak biçimde kutlayamadık.

Yarın kurtuluş ve kuruluşun başbuğu, reisi, başkumandanı Mustafa Kemal Atatürk'u anacağız.

Aslında benim bir vatandaş olarak anmak için mahcubum, elinde yetki olanlar, sorumlu olanlar, devlet bütçesini yönetenler, Anıtkabir'e gidecek, defterlere bir şeyler yazacaklar.

Çok süslü Suriye'den başarı dolu cümleler yazacaklar. Ben onların yerinde olsam yazamazdım. Utanırdım. Sıkılırdım. Hele milletin gözüne baka baka.

İşin içinde olduğum için kızgınım. Yüz yıl önce ki '' kurtuluş ve kuruluşun'' kıymetini, maddi ve manevi ufkunu görememiş olanlar, işte böyle laf olsun faslından kutlama yaparlar.

Benim had safhada kızgınlığım bir başkadır.

Ankara'da Keçiören'de Fatih istasyonunda, Sultan Abdülhamit'in yaptırdığı Çoban Mektebi binası vardır.

Bu bina, 27 Aralık 1919 Günü gecesi ilk misafirlerinin ağırlamıştır. Bu bina; Sivas Kongresinde seçilen Heyet-i Temsiliye üyelerini ve başlarında ki başbuğu Mustafa Kemal Paşaya, Ankara'da ilk karargah binası olmuştur.

Sadece karargah binası da değil, Bakanlar Kurulu Binası görevi de görmüştür. Çünkü yeni devletin fiilen ilk bakanları Heyet-i Temsiliye üyeleri arasındaydı.

Bin 1919 yılında şehir dışında olmasına rağmen büyüklüğü itibariyle amaca çok uygundu. Heyet-i Temsiliye üyeleri ve Mustafa Kemal Paşa bir süre burada hem çalışarak ve hem de geceleyerek, hem kurtuluş ve hem de kuruluş için önemli kararlar aldılar.

Yani bu bina, Ankara'da milli devletin, Tc Devletinin hem ilk sivil yönetim binasıdır ve hem de askeri karargah binasıdır. Yaşatılması korunması gereken tüm manevi olayların mekanı olan bu bina terk edilerek yıkılmak üzere kanunsuz yaşayanlara mekan olmasına fırsat verilmiştir.

Bu konuyu Mimarlar Odası Ankara Şubesi sıklıkla gündeme taşımasına rağmen özellikle sanki inadına hiçbir iyileştirme uzun süre yapılmadı.

Ben üç kere inceleme yaparak fotoğraflarla belgeledim. İnsan pislikleri nedeniyle kokulu bina haline gelen bu binanın durumu beni çok üzmüş ve kızdırmıştı.

Bir ay önce duydum ki iki belediye başkanı konuya el atmış , Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mansur Yavaş ve Keçiören Belediye Başkanı sayın Turgut Altınok.

Aralık başında tekrar incelemeye gideceğim. Zira 27 Aralık 2019 günü Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişlerinin ve binanın bu amaçla ilk kullanılmasının 100 .yılı.