Kimimiz köylerden geldik, kimimiz kasabalardan, kimimiz de küçük kentlerden. Kimimizin babası köylüydü kimimizinki esnaf, kimimizin babası ise bakkaldı. Pek azımızın babası da küçük memurdu. Çoğu okuma yazmayı askerde öğrenmişti.

Cumhuriyetin ilk kuşağı ve onların çocuklarından bahsediyorum. Bizleri onlar büyüttü, onlar okuttu, iş güç sahibi, makam mevki sahibi, para pul sahibi yaptılar. Onların tek göz evinden sitelerin konforuna onlar sayesinde taşındık. Ve onlar sayesinde onları geçtik. Onlar seçmendi biz belediye başkanı olduk, vekil olduk, bakan olduk, meclis başkanı, başbakan, cumhurbaşkanı olduk.

Onları geçmemizi onlar istedi, onlar sağladı ve bununla gurur duydular. Geldiğimiz noktada bizim onları geçmiş olmakla değil onların çocukları olmakla övünmemiz gerekir. Biz onları onların bize verdiği imkanlarla geçtik. Çocuklarımız da bizim sağladığımız imkanlarla bizi geçecek. Biz onların bizi geçmesiyle gurur duyacağız, tıpkı babalarımızın bizim kendilerini geçmemizden gurur duydukları gibi.

Herkesin kendi başarısından gurur duyması ve o başarıyı hatta biraz da abartarak anlatması en doğal hakkı. Ama babasını küçümsemesi hele de kendi başarısını anlatırken, babasını kötülemesi hem de çoğu kez de gerçek dışı söylemlerle bunu yapması son derece yanlış ve yakışıksız bir davranış olur. Ne yazık ki son zamanlarda özellikle siyaset sahnesinde bugünü anlatırken geçmişe saldırmak, saydırmak ve hatta küfretmek moda oldu.

İtirazım insanların kendi başarısını anlatmasına değil o başarı hikayesini geçmişe kötüleme vasıtası yapmasına. Anlatılacak ve övünülecek asıl başarı babayı geçmek değil yan kulvarlarda koşan komşu çocuklarını geçmektir. Çünkü yarıştaki rakip artık Hakk'ın rahmetine kavuşmuş baba yahut devlet değil komşuların yaşayan ve yan kulvarda yarışan çocuklarıdır. Ve geleceği belirleyecek olanlar da onlardır.

Bir tarihlerde cumhuriyetçilerin ya da onlar adına konuşanların, konuştuklarını iddia edenlerin geçmişle kavgası ve geçmişi hor görmesi ne kadar yanlıştıysa bugün de başkalarının kendi ideolojik ve siyasi tercihleri doğrultusunda Cumhuriyetin yaptıklarını inkar etmeleri o kadar yanlıştır.

İnkar edilmemenin yolu inkar etmemekten geçer.