Adalet zulmü nedir?

Adalet yapacağım derken zulme neden olmaktır. Bu kavramı 2-3 yıl önce Samsun'un saygın bir işadamından duymuştum.

Bürokratın, biraz da acemiliğinden adalet yapma adına evrakları bekletmesi ve bir türlü sorunu çözememesidir. Böyle durumlarda bürokrat vatandaşın işini ne çözer ve ne de reddeder. Anlayacağınız adalet adına vatandaşı mağdur eder.

Bürokrat bazen de gereksiz formalite ve evraklarla da vatandaşın annesinden emdiği sütü burnundan getirir. Bu nedenledir ki, belediye başkanlarımız kilit noktalara yandaşları değil, ehliyetli insanlar yerleştirmelidirler. Bizden olması, ehliyetin ölçüsü ve diploması değildir.

Biz odalara imam ya da solcu- Marksist militanlar yerleştirmiyoruz. Milletimizin maddi-manevi değerlerinin yegane bekçileri belediye başkanlarımızdır.

Neyzen Tevfik kendisine her ay yardım bağlayan dönemin hem Belediye Başkanı ve hem de valisi olan Muhittin Üstündağ'ı ziyaretlerinde kendisinin bir arzusu olup olmadığını sorar. Neyzen de muhasebecinin titizliğinin kendisini çok eğlendirdiğinden söz eder:

'Kırtasiyecilik denirdi, çok dinlerdim, fakat böylesini hiç görmemiştim, efendim. Görülmemiştir de… Benden kimlik soruyor: Şu benim çehreme, kıyafetime, halime bir bakınız: Bana benzeyen var mı? Bu kadarı kendisini tatmin etmiyor da, muhtarın yirmi beş kuruşu alınca mühürlediği kağıdın mührü okunuyorsa ben Neyzen Tevfik sayılıyorum.

Yalnız bu kırtasiyecilik iptilası (düşkünlüğü- hastalığı) bu zatı ölümden kurtaracak. Buna kaniim…'

Muhittin Üstündağ şaşırmış, sormuş: 'Nasıl olur da ölümden kurtulacak?'

Neyzen Tevfik, gülümseyerek şu cevabı vermiş:

'Kurtulacak Vali Beyefendi… Muhasebeciniz ölümden kurtulacak… Çünkü Azrail önüne dikilince makbuz olmadan canını teslim etmeyecek. Tabii Azrail de bizim harfleri bilmeyip imza atamadığı için muhasebeciniz makbuzu alamayacak ve canını teslim etmeyecek…'

Sonra da içini çekmiş: 'Amma bizim sabrımızın canını almaya da devam edecek!...'

İşte bu, adalet adına zulme bir örnektir. Böyle sabır Azrailleri her yerde bulunabileceğini başkanlarımız unutmasınlar.

Selam ve sevgi ile…[email protected]