Şartları uyan asker adayları, 18 bini bastırdıklarında askerliklerini kışlaya bile gitmeden yapmış sayılacaklar… Askerliğini bedelli yapanları devlet askerlik yapmış sayacak. Bundan daha ballısı yok. Üstelik “Analar ağlamasın “ vurgusu yapılarak başlatılan çözüm sürecinde askerliğini bedelli yapan hiç kimsenin anası da böylece ağlamamış olacak. Bu durumda, çözüm sürecinin başarı hanesine artı yazılmış olacak. Bu yüzden bedelli askerlik “Analar ağlamasın “ diye çıkarılmış olabilir mi? Bence bedelli askerlik bu nedenle de çıkarılmış olabilir. Elbette bedelliyi çıkaranların bir düşündükleri var… Ama yasanın ekonomik durumu iyi olanları düşündüğü de bilinen bir gerçek. Yoksulsan 18 bini verme şansın zaten yok. Parası olan asker adaylarının anası ağlamasın yeter (!)
Parası olup da askerliğini bedelli yapacak olanların anaları sevinebilir. Evlatlarının şehit düşme riski olmadığı için ağlamak zorunda kalmayacaklar. Onların yerine Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi nde fakir çocukları askerlik yapmaya devam edebilir.Onların anaları ağlasa da olur(!) Şehitlik herkese nasip olmuyor ya! Varsın dar gelirli ve yoksul ailelerin çocukları bedelini canı ile ödesin (!) 18 bini devletin kasasına yatıran bir an önce tezkeresine kavuşurken, ödeme gücü olmayan, kınalı kuzu olsun da bu iş bitsin. Kimine göre bu adaletsizlik ama onların parası var! Türkiye’de her dönem haktan, hukuktan ve eşitlikten söz edilir. Ama hiç kimse eşitlik konusunda nasıl eşit olabiliriz diye kafa yormaz. Bedelli askerlik için parası olanlara fırsat kapısı açanlar, fakir çocukların anaları ağladığında vicdanlarıyla nasıl yüzleşecekler? Vatan borcu zengin fakir ayrımına yol açmayacak şekilde düzenlenmelidir. Parası olana kışlanın kapısını kapatıp; parası olmayana kışlanın kapısını açık bırakmak, tüm ortak değerlerimizi altüst etmektedir. Bedelli askerlik kelimenin tam anlamıyla yaşadığımız bu coğrafyanın şartlarına uymayan, ciddi bir fırsat eşitsizliğidir.Maalesef bedelli askerlik ülkeyi maddi durumu iyi, maddi durumu kötü şeklinde ikiye bölen bir uygulamaya dönüştürülmüştür. Bu tür uygulamaların zararı hepimizedir. Kimse bu eşitsizliğe kılıf aramasın!
Çözüm sürecini başlatanların “Analar ağlamasın “ diyerek başlattıkları bu süreç devam ederken, bedelli askerliğin yeniden çıkartılmış olmasının bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bedelli askerlik mükelleflerinin anaları ağlamaktan kurtulmuş olacakları için sevinebilir. Onlar sevinsin ama onların mutluluğu hepimize yeter mi? Bu süreçte yoksul askerlik mükelleflerinin anası ağlarsa vicdanımız bizi hesaba çekmez mi? Hangi vicdan bu hesabı verebilir? Yoksulun suçu ne?