Bizim gençlik yıllarımızın güzellik sembolüydü BB. Sarışın ve fettan güzelliğin timsaliydi. BB, benim neslim için o sarışın, o fettan güzel, ünlü Fransız aktris Brigitte Bardot demektir. Ama benim için son dönemde iki ayrı anlamı daha oldu BB’nin.

Birinci anlamı ömrümün en güzel günlerini verdiğim ve hayatımın en mutlu günlerini yaşadığım ve mensubu olmakla gurur duyduğum bağımsız basın. Diğeri ise görmekten, duymaktan tiksindiğim ve şiddetle karşı çıktığım besleme basın.

Bir sohbet toplantısında devrin muktediri bir siyasetçi “sizin için ne yapabilirim?” diye sorduğunda “Bağımsız Basının(BB) karşısına kamu kaynaklarını kullanarak Besleme Basın(BB) çıkarmayın başka ihsan istemeyiz” demiştim.

Besleme Basınla Bağımsız Basın arasındaki kalite ve toplumsal fayda farkı 15 Temmuz gecesi bütün çıplaklığı ve netliği ile ortaya çıktı. Bir tarafta mesleğin basamaklarını emek vererek tırmanan gerçek gazeteciler, öbür tarafta bulundukları koltuklara himayeyle oturtulmuş öbür gazeteciler vardı ve o gece Cumhurbaşkanı başta olmak üzere darbeye karşı çıkan en üst yetkiliden en alt kademedeki en genç insana kadar herkes karşı çıkmanın mesajını gerçek gazetecilerden aldı ve onlar aracılığıyla ulaştırdı.

Gazetecinin muhalif olmasından değil ahlaksız olmasından, aptal olmasından, cahil olmasından korkmak gerekir. Bağımsız gazetecinin eleştirisi dürüst siyasetçi, liyakatli bürokrat için besleme basının övgüsünden çok daha yararlıdır. Yararlıdır çünkü yanlışını görme ve ondan dönme fırsatı verir. Yararlıdır çünkü beslemenin kendisinin toplum nezdinde itibarı yoktur ki övgüsünün bir anlamı ve muhatabına faydası olsun.

Eğer bir adam iş takipçisi ya da güce tapıcı biri değil de sadece gazeteciyse ve “yorumun özgürlüğünden” taviz vermiyor ve “haberin kutsallığına” leke sürmüyorsa, bırakın hatta siz teşvik edin sizi eleştirsin. Eleştiriye tahammülle başlar demokrasi kültürü ve eleştiriyi dikkate almakla olgunlaşır yöneticilik.

Altmışlı, yetmişli yıllarda BB bizim için sadece Brigitte Bardot’tu. Ama 2000’li yıllarda ve ülkemin bir badireden bir başka badireye sürüklenmesinin istendiği bir süreçte, BB benim ve benim neslim ve bir de onların takipçisi genç meslektaşlar için hem olumsuz tarafından besleme basın hem de en onurlu tarafından bağımsız basındır.

İçinden geçmekte olduğumuz şu kalkışmalar ortamında bağımsız basına her zamandan daha fazla ihtiyacımız var. 15 Temmuz, bunu bir kere daha ve bütün açıklığı ile oraya koymuştur.