n

n

n

n Merhum Prof. Dr. Osman Turan Hocanın 1969 yılında Turan Neşriyat Yurdu Yayınları arasında yayımlanmış , “ Türkiye’de Siyasi Buhranın Kaynakları” adlı bir eseri vardır.

n

n Bir dönem Türk Ocakları Başkanlığı’nı yürütmüş bulunan Turan Hoca, aynı zamanda Demokrat Parti’den de milletvekilliği yapmıştır.

n

n Cumhuriyet dönemi aydınlarımızın yüz aklarından biri olan merhum Turan Hocanın eserleri günümüzde hala güncelliklerini ve ilmi ağırlıklarını korumaktadır.

n

n Merhum, “ Türkiye’de Siyasi Buhranın Kaynaklarını, “ tarih düşmanlığına ve tanımamazlığına, aydınlarımızın iç ve dış propagandalara alet olmalarına, yabancıların gizli faaliyetlerine, Türkiye’yi sarsan yabancı etkilerine, nesillerimizde ve aydınlarımızda oluşan ve gelişen aşağılık duygusuna, manen hastalanmış nesillere, fikir kifayetsizliğine, bozuk eğitim sistemine, medeniyet davamızın ve üniversitelerimizin yeterli düzeyde olmamasına, yüksek din eğitiminin yetersizliğine, demokrasimizin güdümlü olmasına, aydınlarımızın taassuplarına, dil ve kültür erozyonuna “ bağlamıştır.

n

n Türkiye’de siyasi buhranların nedenleri 45 yıl önce böyle tespit edilmişti.

n

n Türkiye’de 45 yıl sonra ne değişti ya da neyi değiştirebildik?

n

n Bir Anayasa kitapçığının fırlatılmasıyla ekonomik krize, bir eylem ya da bir polis operasyonuyla ekonomik sarsıntıya girebilen bir ülkenin aydınları ve ekonomisi sorgulanmaz mı?

n

n Dün İkinci Meşrutiyet’’te, 31 Mart Olayı’nda, 1960 ihtilalinde, 1971 Muhtırasında, 12 Eylül 198o darbesinde, 28 Şubat post modern hareketinde, 27 Nisan Bildirisinde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve en son Gezi Parkı eylemlerinde rol alanlar, kimlerin etkileri altında kalmışlardır?

n

n “Yabancıların etkileri” demek, bizleri sorumluluktan kurtarmıyor, kurtaramıyor.

n

n Devamlı olarak şeytana küfretmek, insanın Müslüman olmasına yetmiyor.

n

n Ebucehil’e lanet, peygambere ümmet olmada yetmiyor.

n

n Aydınlarımız, politikacılarımız ve üniversitelerimiz bu noktada görevlerini yerine getirdiklerinden emin midirler?

n

n Nasreddin Hocayı suçlayalım ama, hırsıza hiç suç bulmayalım mı?

n

n Merhum Turan Hocamıza rahmet, sizlere de selam ve sevgi…

n

n [email protected]

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n
n

n

n