Politikayı Kimler Yapmalı?

Herkes politika yapmalı mıdır?

Bu soruyu şöyle de sorabiliriz: Herkes memleket yönetimi ile ilgilenmeli midir?

Türkiye örneğinde herkes şu ya da bu şekilde memleket yönetimi ile yani, politika ile ilgilenmektedir.

Bu konuda siyaset bilimcisi Bouthoul şunları söyler: 'Politika yapmadığını söylemek de, politika yapmaktır. Yaşadıkları politik çevre hakkında hiçbir hiçbir değişiklik ileri sürmeyen yönetici adayları, bu çevre içinde başlarını sıkıntıya sokmadan post kapmak isteğindedirler. Politikasızlık, demek ki çok kere öteki politik((siyasi) durumları andıran bir vaziyet alıştır… Bu halde politikasızlık bir uç vaziyet alışı, körü körüne sürdürülen bir politik(siyasi) bağlanmayı dengeler.'

Türkiye'de bu ve buna benzer vaziyet alışları sergileyen ve siyaset dışı olduklarını söyleyen topluluk ve cemaatler olmuştur.

Hatta, 'talak-ı selase(üç talak) ile politikayı boşadık' diyen cemaat liderlerini gördük. Ancak sırası gelince de herkesten daha çok politika ile ilgilenir olduklarına tanık olduk.

Bunlardan bazıları devleti cemaatleştirerek tek başlarına yönetmeye kalkmışlardır.

Buna meydan vermemek ve halkın iradesinin tecellisi için bazı alanlar korunmak suretiyle politikayapmak herkeseserbest hale getirilmelidir. Bu konuda gerekli anayasal ve yasal düzenlemenin yapılmasının gereğine inanıyoruz.

Politika ile uğraşmamak, ülkenin kim tarafından ve nasıl yönetileceği ile ilgilenmemek demektir.

Aslına bakıldığında kağıt üzerindeki yasaklar pratikte işlememektedir.

İktidarların bürokrat tayinlerindeki referansların tamamı politiktir. Ve bürokrasinin her kademesinde politika yapılmaktadır.

O zaman birbirimizi neden kandırıyoruz?

Aksi halde seçilmek için politika yapanlar çoğunlukta olur ki, bu sistemin uygulandığı ülkelerde politik istikrar olmaz. Seçenin ve seçilenin dar bir alana sığdırıldığı yerde adil bir sonucun çıkması ve milletin iradesinin tecelli etmesi zor ve hatta imkansız olur.

Peki, bizler Müslüman olarak devlete ve politikaya nasıl bakmamız gerekir?

Bu önemli ve ciddi sorunun cevabı bir başka yazımızda inşallah. Selam ve se