Küçük yaşlarda çalışma hayatına başlayan Murat Camadan, kısa sürede başarı ile tanışmış genç bir iş adamı.

Karadeniz'in köklü ailelerinden Rize İkizdereli Camadan'ların genç nesil yöneticilerinden olan Murat Camadan, inşaat, taahhüt, enerji, savunma sanayi gayrimenkul, gıda, turizm alanlarında faaliyet gösteren şirketlerden Camadan Grup, Haselsan İnşaat ve Ticaret A.Ş. ve bunların diğer iştiraklerinin yönetim kurulu üyesidir. Camadan ayrıca Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD)'ın kurucu başkanı ve daha birçok sivil toplum kuruluşunun da yönetim kurulu üyesidir. Murat Camadan ile grup şirketlerinden Güniz Otelcilik A.Ş. bünyesindeki Hotel Houston'da çok keyifli, samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

HABERHAYAT: Nasıl bu noktalara geldiniz? Hayatta sizi başarılı kılan faktörler nelerdir? Geçtiğiniz yolda doğru yaptım dediğiniz şeyler nelerdir?
MURAT CAMADAN: Çalışma hayatına genç yaşlarda başladım. Hiçbir zaman çalışmaya yüksünmedim ve hiçbir zaman çalışmaktan yana sıkıntılı günler yaşamadım. Tam aksine bugünkü motivasyonumu, sabrımı erken yaştaki çalışma hayatıma borçluyum. İş adamının vizyonu olmalıdır. Projeler geliştirebilecek öngörüye sahip olmalıdır. Hayat bir maraton zaman zaman düşüp kalkılır. Önemli olan pes etmemek, çok çalışmak, dürüst ve kaliteli iş yapmaktır. Cesur ve girişimci olmak başarılı olmak için olmazsa olmaz kriterlerdir. Benim hayatım bu şekilde. Tabi ki maratonda başkasıyla değil kendim ile yarıştım ben.

HABERHAYAT: Kendinizi iş hayatında nasıl tanımlarsınız? Girişimci misiniz?
MURAT CAMADAN: İş hayatında başarılı olmak öncelikle bazı vasıfları taşımanızla mümkün hale gelebilir. Tabi bunların üstüne bir de eğitimi eklerseniz uzun soluklu da olsa başarıyı bir yerde yakalamanız kaçınılmazdır. Bu bahsettiğim vasıflar öğrenilebilir vasıflardır. Doğuştan sahip olmayı gerektirmez. İşte eğitim size bu fırsatı sunar. İyi bir yönetici kendini ve temsil ettiği değerleri iyi ifade edebilendir. Bu belki de iş hayatındaki meziyetlerin en önemlisidir. Ben konuşmanın ve ikna gücüne inananlardanım. Her proje, girişim ileride devasa boyutlara ulaşacak bile olsa önce birini ikna etme projeye inandırma yolundan geçer. Girişimci olmak bir şeyi sıfırdan var etmek değildir. Olanı daha iyi sunmak veya elindeki imkanlarla daha iyi bir şeyler oluşturmak da girişimciliktir. Bir şirkette sadece patronun girişimci olması yetmez. Her kademede girişimci kişiler bulunmalı ki o şirket kendini geliştirebilsin. Bende kendimi girişimci ruhlu olarak görüyorum. Onun için ben girişimci derken; genç arkadaşlarımın üniversiteden mezun olur olmaz kendi işlerini kurmalarını önermiyorum. Genç arkadaşlarımız öncelikle bir kurumsal yapıyı görmeleri, tecrübe etmeleri gerekir. Örneğin Turizm Otelcilik Bölümü'nden mezun olan öğrencinin hemen bir restoran kurmasını önermem. Büyük bir otelin mutfağında aşçı olarak çalışan genç biri, bir restoranın nasıl işlediğini görebilir. Hatalarını kurumsal yapı içerisinde yapma şansı vardır. Bu hatalardan ders alacak ve kendi girişimlerine aynı hataları tekrarlamayacaktır.

HABERHAYAT: Yurtiçi ve yurtdışında birçok taahhüt-inşaat işleriniz var. İnşaat sektörünün durumunu nasıl görüyorsunuz?
MURAT CAMADAN: Türkiye son 12 yılda hem Türkiye'yi hem de dünyayı yeniden inşa eden bir ülke haline geldi. Şu anda ülkemizin başarılı firmaları dünya sıralamasında da üst sıralardaki yerlerini aldı. Yurt içinde hem taahhüt işleri hem de özel sektör yatırımları tüm hızı ile devam ettiği için inşaat sektörü halen ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri halinde. Türk firmaları tüm dünyada yürüttükleri projeler ile hem kalite anlayışımızı hem de sektördeki rekabet gücümüzü ispatladırlar. Biz de halen yurt dışındaki işlerimizi sürdürmekteyiz. İnşaat sektörü ülkemiz için iyi bir iş kapısıdır. Özellikle yurt dışına çıkan her firma hem ülkeye döviz getirmekte hem de yeni istihdamlar oluşturarak ekonomiye can vermektedir. Eğer yurt dışında kendi firmalarımız arasında kırıcı bir rekabete girmekten kaçınan bir politika izlersek Türk müteahhitleri daha uzun yıllar dünyayı inşa etmeye devam edeceklerdir.

HABERHAYAT: Yakın çevrenizde ve iş dünyasında Camadan adıyla anılıyorsunuz. Camadan'ın hikayesini anlatır mısınız?
MURAT CAMADAN: Camadan benim atalarımdan gelen soyadımdır. Atalarım bu topraklara Hazar'ın güneyinden gelen Türkmen boylarından. Camadanoğulları sülalesi uzun yıllar Osmanlı saraylarında görev almış, Osmanlı-Rus savaşında Rus birliklerine karşı yöre halkının savunmasında etkin rol almıştır. Büyük dedem Zelkif Camadan'ın Ruslara karşı gösterdiği direnişten dolayı Dönemin Rus Lideri Lenin tarafından başına ödül konulmuştur. Gerek Birinci Dünya Savaşı'nda gerekse Cumhuriyet kurulurken Camadanlar, Milli Mücadeleye en büyük katkıyı sağlamış sülalelerden biri olarak bilinir. Camadan aynı zamanda folklorik kıyafetlerimizde yurdumuzun çoğu bölgesinde yiğitlerine giydirdiği bir yelektir. Tabi Karadenizli olup da denizle alakamız olmaması düşünülemez. Bir de Camadan bağı denizcilikte kullanılan bir bağ türüdür.

HABERHAYAT: Güne nasıl başlar ve gün boyu ne yaparsınız?
MURAT CAMADAN: Güne 06.00'da başlarım. Kış veya yaz fark etmez. Hoca eşliğinde 1 saat kardiyo, 1 saat kick-box antremanı yaparım. Haftada 3 defa da yüzmeye gayret ederim. Kahvaltı benim için önemlidir. Seyahatte değilsem mutlaka ailemle birlikte kahvaltı yaparım. Daha sonra ofise geçerim. Önce bir önceki günümden tamamlanmamış bir planım var mı öğrenirim. Sonra o günün planını ve o haftanın genel iş planını kontrol eder, gerekli düzenlemeleri yaptırıp günüme başlarım. Sabah vakitleri genelde ofiste işlerimi ve görüşmelerimi hallederim. Eğer çok yoğun bir program içinde değilsem öğlen yemeklerinde dostlarımla görüşme fırsatı oluşturmaya gayret ederim. Hoş sohbetli ve sağlıklı bir yemekten sonra günün devamının daha verimli geçtiğine inananlardanım. Eğer 24 saatinizi işle içli dışlı geçirirseniz kararlarınızın kısır döngüye gireceğini düşünürüm. Ve mutlaka mümkün aralarda yakın dostlarımla fikir alışverişi ve sohbetler ederim. Öğleden sonraları varsa ofis dışarıdaki görüşmelerime ayırır ve mesai bitimine mutlaka ofiste olmaya çalışıp günlük programımı tamamlarım. Son zamanlarda KAİAD Başkanlığı ile birlikte bu programıma ilaveten bir de her gün mutlaka bir saatimi dernek merkezinde geçirmeye gayret ediyorum.

HABERHAYAT: Çalışmayı seven birisiniz. Peki bunların dışında Murat Camadan'ı özel hayatında neler heyecanlandırıyor? Merak konuları nedir?
MURAT CAMADAN: Kitap okumak, spor yapmak, oğullarımla vakit geçirip oyunlar oynamak gibi keyif aldığım şeylerin yanı sıra beni son zamanlarda en çok heyecanlandıran Karadenizli İş Adamları Derneği'dir. Derneğimizin sunacağı projelerdir. Yönetimdeki arkadaşlarımla bir toplantımıza şahit olsanız heyecanımıza inanamazsınız. Aslında tüm yönetimdeki arkadaşlarım hem iş hayatında hem de sivil toplum kuruluşlarında önemli yerlere sahip olan kişiler ama iş KAİAD'a gelince sanki kendi çocuğumuzu nasıl büyüteceğine karar veren ebeveynler gibiyiz. KAİAD için en iyisini istiyoruz ve en kısa zamanda bu projelerimizi de kamuoyu ile paylaşacağız inşallah.

HABERHAYAT: Neden Karadenizli İş adamları Derneği sizi bu kadar heyecanlandırıyor?
MURAT CAMADAN: Karadenizliler bir araya geldiğinde herkes kendisi gibi oluyor rahat bir sohbet ortamı doğuyor. Hepimizin ortak paydası vatanımıza ve kültürümüze bağlılığımız. Tabi bir de zihni farklı çalışan bir toplumun bireylerinin bir araya gelerek ürettiği projelerdeki potansiyeli ve de ince esprileri inşallah göreceksiniz. Ve biz inanıyoruz ki herkes bizim gibi heyecan duyacak.