31 Mart seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, CHP geleceğe yönelik yeni bir vizyon belirlemek durumunda kalacaktır.

Bu kaçınılmazdır.

CHP yeni vizyonunu belirlerken; Ya içinde saplanıp kaldığı statükoyu biraz süsleyip yeni diye sunacak, ya da sadece Genel Başkan veya yöneten ekibin değiştirilmesiyle kitlelerin gazının alınmasına yönelik bir tercih yapılacak. Veya yeni bir yapılanma, yeni bir anlayış, yeni bir sorgulamayla CHP'nin 21. yüzyıl vizyonunu belirleme çalışmaları yapılıp, iktidar yürüyüşünü hemen başlatılacaktır.

Birinci yol, bilinen klasik yoldur. Bir taktiktir. Son 20 yılda partiyi yönetenler tarafından hep yapılmıştır ve hiç bir yenileşme ya da başarı getirmemiştir. Sadece parti içi iktidarı elinde bulunduranların elini rahatlatmış, koltuklarını bir kaç yıllığına da olsa sağlamlaştırmıştır.

Kurultaylar, olağanüstü kurultaylar, görevden almalar, atamalar, disiplin uygulamaları, ideolojik cılız hamleler (Anadolu solu, Yeni CHP, Yeniden CHP gibi) tartışmalar, kavgalar, zaman zaman da ufak tefek reformlar hep bunun için yapılmıştır. Sonuç. Bir adım ileri, bir adım geri. Yerinde say marştan ileriye gidilememiştir.

Doğrusu ve sağlıklı olanı ikinci yoldur.

Bu yol, zor bir yoldur. Bu yol çalışmak ister, maddi ve manevi güç ister, cesaret ister. Araştırmayı, geliştirmeyi, çağdaş değerlerle buluşmayı, toplumun her kesimiyle barışık olmayı, kurucu değerler başta olmak üzere; çağdaş siyasi argümanlarla, sosyal demokrasinin olmazsa olmaz altın kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmayı gerektirir. İzlenecek yol; Yeni yüzleri, Bilgili ve uzman kadroları, partiye kazandırıp onlarla birlikte siyaset üretmekten geçer.

Bu da; sendikalarla, demokratik kitle örgütleriyle, meslek odalarıyla, toplumdaki diğer STK'larla buluşmak, çalıştaylar, paneller, seminerler düzenlemekle ve ortak eylemliliklerde bulunmakla olur.

Bu çerçevede; CHP'nin yapması gerekenler şunlardır.

1- Üyeliklerin yenilenmesi

2-.Yeni, demokratik ve çağdaş bir parti tüzüğün yapılması

3- Örgütlerin çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlenmesi

4- Toplumun her kesimiyle partinin buluşturulması

5- Parti programının yeniden yazılması

6- Partinin vizyonunun oluşturulması ve kısa-orta-uzun vadeli hedeflerin net olarak ortaya konması.

Yapılması gerekenleri yazarak devam etmek umuduyla.